IŞİD'ciler özgürce Ankara'da dolaşıyor

IŞİD’liler Ankara-Suriye arasında gidip-gelişlerini sürdürüyor.
Önceki hafta Suriye’den Hacıbayram’a gelen IŞİD'çi Dursun G., hiçbir sorunla karşılaşmadan Suriye’ye döndü.

BirGün'den Doğu Eroğlu'nun haberine göre, Europol tarafından aranan IŞİD militanlarını, arandıkları ülkelere iade etmeyip kendi esir takasında kullanarak IŞİD’e geri vermekle suçlanan Türkiye, IŞİD mensubu olduğu bilinen yurttaşlarının sınırlarından girip çıkışına da sessiz kalıyor. IŞİD karşıtı koalisyona ABD’nin baskıları sonrasında katılan Türkiye, IŞİD’in başkent Ankara’nın göbeğinde örgütlenmesine sessiz kalırken, Hacıbayram Mahallesinden IŞİD saflarına katılan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları Suriye’ye gidip gelmeyi sürdürüyor.

IŞİD'ciler özgürce Ankara'da dolaşıyor

IŞİD’e uygulanan dokunulmazlık politikasının son örneği, Hacıbayram Mahallesinde yaşayan ve geçtiğimiz yıldan itibaren IŞİD saflarında Suriye ve Irak’ta savaşan Dursun G. oldu. Kasım ayında Suriye’den Hacıbayram’a dönüş yapan Dursun G., Suriye-Türkiye sınırından geçip Ankara’ya hiçbir sorun yaşamadan giriş yaptı. Hacıbayram Mahallesi sakinlerine göre, birkaç hafta mahallede kalan Dursun G. geçtiğimiz günlerde yeniden Suriye’ye gitti. Dursun G. Suriye’ye geçişinde de herhangi bir zorlukla karşılaşmadı.

OĞLU DA SURİYE'DE

Dursun G.’nin oğlu Arda G.’nin de yakın zamana dek IŞİD saflarında savaştığı biliniyor. Mahalle kaynaklarına göre Arda G., geçtiğimiz haftalarda Suriye’den döndü ve yeniden Ankara’ya yaşamaya başladı. Ancak Arda G. hakkında Emniyet herhangi bir işlem yapmadı. IŞİD saflarında savaşan Arda G.’yi, Suriye’de otomatik silah kuşanmış halde gösteren fotoğraflar bulunuyor.

AİLESİNİ DE GÖTÜRECEK

Yabancı basına verdiği demeçte IŞİD’in Rakka’daki yapılanmasını 5 yıldızlı otele benzeten, ilk fırsatta eşini ve çocuklarını da Suriye’ye götüreceğini ifade eden İbrahim D. de Suriye ile Ankara arasında mekik dokumayı sürdürüyor. 2013’te Rakka’da çekilen bir fotoğrafta görülen İbrahim D., Mashable.com’da çıkan bir makale için fotoğraf çeken Jodi Hilton’ın objektifine Ağustos 2014’te Hacıbayram Mahallesinde takıldı. Mahalleliye göre, İbrahim D. bu tarihten sonra da Suriye’ye gidip gelişlerini sürdürdü.

ELEBAŞLARI HALA SOKAKTA

Öte yandan mahalle kaynaklarının, Hacıbayram’daki IŞİD örgütlenmesinin elebaşı olarak tanıdığı, ismi Murat İbrahim olduğu sanılan şahsı ise günün herhangi bir saatinde sokaklarda görmek mümkün. Uzun permalı saçları ve sakalı, siyah kıyafetleri ve beyaz cübbesiyle tanınan, 1.80 boylarındaki Murat İbrahim, Hacıbayram sokaklarında örgütlenme çalışması yapmayı sürdürüyor.

SEBEP SAVAŞ GELİRİ

Hacıbayram’daki örgütlenmeyle ilgili bilgi veren mahalle sakinleri, şiddet eğilimli olduklarını daha önce bilmedikleri komşularının Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşmasının birincil sebebinin savaş kazancı olduğunu belirtiyor. Çocukların merak, daha iyi yaşam koşulları ve erişemedikleri maddi kazanç veya Selefi yapılanmasının aşıladığı inanç dolayısıyla IŞİD’e katıldığını, yetişkinlerinse çoğunlukla para kazanmak için IŞİD saflarına geçtiğini belirten mahalleliler, Suriye İç Savaşının başlamasının ardından zenginleşen zümreye dikkati çekiyor. Hacıbayram’da IŞİD’e militan yollayan bazı ailelerin mücahitlere ödenen maaşlar, çatışma primleri ve ganimetler yoluyla zenginleştiği söyleyen Hacıbayram sakinleri, buna kanıt olarak bazı ailelerin satın aldığı sıfır minibüsleri gösteriyor.

***

KENTSEL TALAN IŞİD'E YARIYOR

Kentsel dönüşümle birlikte sıradanlaşan hikâyelerin Hacıbayram Mahallesinde yaşanması, IŞİD yanlılarına avantaj sağlıyor. Hacıbayram Mahallesi’nin kentsel dönüşüm kapsamına alınması, riskli olduğu gerekçesiyle mahallede bulunan Yahya Galip Kargı İlkokulunun yıkılması ve çocukların okula gidememesi, pek çoklarına göre IŞİD’e katılımları kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra, mahallelinin kentsel dönüşüm sürecinde Büyükşehir Belediyesi‘ne devredip boşalttığı evlere sahip çıkan IŞİD yanlıları, bu yolla yeni bir gelir kaynağına daha kavuştu. Boşalan evlere yerleşen Suriyeli mültecilerden kira toplayan IŞİD yanlılarının, bu parayla Suriye’ye geliş-gidiş veya silahlanma gibi lojistik ihtiyaçlarını karşıladığı ileri sürülüyor.

    :

    :

    :

    :

    "IŞİD'ciler özgürce Ankara'da dolaşıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ