Muğla'da, büyü yaparak kendisini korkuttuğu gerekçesiyle eşine boşanma davası açan Ayşe Ö.'nün mahkemeye sunduğu "okunmuş su"lar delil sayıldı.
Bodrum’da ilk evliliğinden iki çocuk sahibi olan Ayşe Ö., Celalettin Ö. ile evlendi. Ayşe Ö., 8 yıl evli kaldıktan sonra şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak için dava açtı. Ayşe Ö., kocasının evlenirken bir evi, bir arabası olduğunu söyleyerek güven oluşturduğunu, evlendikten sonra evin ve arabanın kocasına ait olmadığının ortaya çıktığını, oturdukları kiralık evden çıkartıldıklarını, arabanın da 15 gün sonra sahibi tarafından alındığını söyledi.
Ayşe Ö., kocasının çalışmadığını, işlettikleri kafeyi pavyon gibi kullandığını, sürekli konsomatrislik yapan kadınları getirdiğini, bu yüzden utandığını ve toplum içine çıkamadığını söyledi.
Ayşe Ö., ayrıca kocasının kendisi ve kızı için hacı hocaya gidip büyüler yaptırmaya başladığını, ev içinde muskalar ve fotoğraflar bulduğunu, korktuğunu ve bu durumun da evlilik birliğini çekilmez hale getirdiğini söyledi.
Davalı koca Celalettin Ö. eşinin söylediklerinin yalan olduğunu söyledi. Davacı Ayşe Ö., kocasının büyü yaptırdığına ilişkin içi su dolu plastik şişelerin fotoğraflarını mahkemeye delil olarak verdi. Davalı Celalettin Ö., “Bu fotoğraftaki sularla benim uzaktan yakından alakam yoktur” dedi.
MAHKEME "DELİLİ" KABUL ETTİ
Mahkeme kararında, tanıkların anlatımlarından hacı-hocaya gidildiği, davacının iradesi üzerinde manevi zorlamalar oluşturulmaya çalışıldığı, dini inanç ve kanaatlerin kötüye kullanılarak (okunmuş sular, muskalar vb), davacının huzur ve güven ortamının bozulduğunu vurguladı.
Böyle bir durumun evlilik birliğini çekilmez duruma getireceğinin kabulünde zorunluluk bulunduğu belirtilen kararda, ayrıca davacının işlettiği kafenin pavyon gibi çalıştırıldığı yönündeki çevrede oluşan dedikoduların evlilik birliğinin sarsılmasında olumsuz etki yaptığı gerekçeleriyle davanın kabul edildiği kaydedildi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu.
TEMYİZ ETTİ
Yargıtay’ın bozma kararına yerel mahkeme direndi. Davalı koca yerel mahkemenin direnme kararını temyiz etti. Temyiz üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi.
Büyü, okunmuş su, muska gibi gerekçelerle evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığı ve bu nedenle boşanma kararı verilip verilemeyeceği konusundaki son kararı Genel Kurul verecek.
Kaynak: Türker Karapınar | Milliyet