Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Doğan, İzmir pazarlarında satılan sebzelerin yüzde 10'unun yabani bitkiler olduğunu, bunun Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. İzmir...
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Doğan, İzmir pazarlarında satılan sebzelerin yüzde 10'unun yabani bitkiler olduğunu, bunun Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. İzmir Fransız Kültür Merkezi tarafından, "Yaşamak, İnşa Etmek, Korumak: Şehirlerin Sorunları" isimli bir konferans düzenlendi. Bilimadamları ve botanikçiler, şehrin bitki florası, eski ve yeni türler, pazarlarda satılan, yenebilir yabani bitkiler ve İzmir'de bitki gözlemevi kurulması ihtimali hakkında sunumlar yaptı.
Oturumun ilk bölümünde konuşan Prof. Dr. Doğan, İzmir pazarlarında satılan, yenebilir yabani bitkiler hakkında bilgi verdi. İki yıl boyunca pazarlarda araştırma yapan Doğan, kültürlerin ve azınlıkların yok olmasıyla beraber yemek türlerinde de azalma olduğunu söyledi. Doğan, "Girit'e gidip araştırma yaptığım zaman lokantalarında en az 20 çeşit ot yemeği olduğunu gördüm. Türkiye de ot konusunda zengin olmasına rağmen en iyi lokantalarda bulabileceğiniz ot yemeği çeşidi en fazla 10'dur. İzmir pazarlarında yaptığım araştırmalarda, satılan sebzelerin yüzde 10'unun yenebilir yabani bitkilerden oluştuğunu gördüm. Bu az gelebilir ama Türkiye oranına vurduğumuz zaman büyük bir rakam. Semizotu, kuşkonmaz, sarmaşık, arapsaçı, dereotu, şevketibostan, deniz börülcesi gibi Ege mutfağında yer alan çoğu şeyler aslında yabani bitkidir ve son derece besleyicidirler." dedi.