close

Tosbağa'nın motosiklet hali

Kamuoyunda ‘tosbağa’ model olarak bilinen Volkswagen’in 1303 modeline ait 1600 CC motorunun rektefiye edilmiş haliyle ile özel olarak tasarlanan üç tekerlekli motosiklet trafikte görenleri şaşkına çeviriyor.
Kamuoyunda ‘tosbağa’ model olarak bilinen Volkswagen’in 1303 modeline ait 1600 CC motorunun rektefiye edilmiş haliyle ile özel olarak tasarlanan üç tekerlekli motosiklet trafikte görenleri şaşkına çeviriyor. Saatte 140 kilometre hıza kolaylıkla ulaşabilen motosiklette üç kişi otomobil konforunda seyahat edebiliyor. Bursa caddelerinde yakıtıyla, hızıyla, konforuyla otomobili aratmayan motosikletle gezen Bülent Yılmaz, "Düğün ve sünnetlere kiraladığımız motosiklete büyük ilgi var." dedi.

"GELİN ARACI OLARAK DA KULLANILIYOR"

Hazey Otomotiv tarafından Hazey Türk markasıyla yerli olarak tasarlanan üç tekerlekli, 700 kilo ağırlığındaki motosiklet, büyük ilgi görüyor. Motosikletin ruhsatında modeli 'L5e' şeklinde geçiyor. İlki 2005'de piyasaya sunulan ve seri üretimi durdurulan motosiklet ile Bursa sokaklarında gezen Bülent Yılmaz, trafikte büyük ilgi ve saygı gördüğünü söyledi. Motosikleti düğün ve sünnetlere düşük rakamlarla kiraladıklarını belirten Yılmaz şunları söyledi: "Yerli yapım motosikletimiz sayılı motorlarından bir tanesi, Bursa’da zaten eşi benzeri yok. Düğünlerde, kınalarda, sünnetlerde gelin aracı olarak da kullanıyoruz. Piyasa fiyatı 35-40 bin lira arasında değişiyor. Yerli yapım olmasına rağmen çok kaliteli. Üç kişiyi konforlu şekilde gezdirebiliyorsunuz. Üzerinde bizim ‘tosbağa’ diye bildiğimiz Volkswagen’in 1303 modeline ait 1600 CC benzinli motor var. Trafikte hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Çok büyük bir ilgi altında trafikte seyrediyorum, ilgi çok olduğu için de rahatlıkla yol alabiliyorum. Saatteki hızı 140 kilometreyi bulabiliyor ama en keyifli hız saatte 80 ile 100 kilometre arasında gitmek."

B SINIFI EHLİYETLE KULLANILABİLİYOR

Hazey Otomotiv Genel Müdürü Muharrem Ruhoğlu, motosikletin seri üretiminin 2008’de durdurduğunu söyledi. 2005’de bir esnaf arkadaşıyla sohbeti sırasında gazete kupüründe gördüğü resim üzerine ‘Ben de bu motoru yapabilirim’ diyerek yola çıkan Ruhoğlu, gerekli tescil ve izinlerinin ardından ilk üç tekerlekli motosikleti 2005 yılında üretmiş. 50 adet motosiklet üreten Ruhoğlu, banka kredisinde çıkan pürüz üzerine motosikletin seri üretimini durdurmuş. Üç tekerlekli motosikletin B sınıfı ehliyetiyle kullanılabildiğine dikkat çeken Ruhoğlu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde B sınıfı ehliyetle ve kasksız kullanılabilen motosikletin Türkiye'den de alınan mahkeme kararıyla kasksız ve B sınıfı ehliyetiyle kullanılabildiğini kaydetti. Halen iki adet motosikleti bulunan Ruhoğlu, cebinde mahkeme kararıyla gezdiğini söyledi.

3 GÜNDE BİR MOTOSİKLET ÜRETEBİLİYOR

Seri üretime geçmesi halinde üç günde bir motosiklet üretebileceğini anlatan Ruhoğlu şunları söyledi: "2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na uygun tüm karayollarında gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey; trafik kurallarını ihlal etmeden dikkatli kullanarak motorunuzu sürmeniz olacaktır. Gezinti amaçlı olarak tüm kent merkezleri ve asfalt yollarda kullanmanız mümkündür. Motorunuzu kullanırken özgürlüğün tadını çıkarın. Turistlik bölgelerde turizme hizmet amaçlı olarak kiralanabilir. Özellikle yerli malı olması ve garantili olması ve servis ve bakım hizmeti ağının geniş olması ile tercih sebebidir. Motosikletimize hem ülkemizden hem de yurtdışında alım talebi gelmektedir. Sahil kentleri ve denize yakın yerleşim birimlerinde çokça tercih edilen ulaşım aracıdır. Kolay kullanımı ve özgürlük çağrışımı ile hemen hemen her bireyin sahip olmak isteyeceği araç statüsündedir. 700 kilo ağırlığında, bin 890 milimetre genişlik ve bin 395 milimetre yüksekliğe sahip üç tekerlekli motosiklette 2 adet dingil bulunuyor."


    :

    :

    :

    :

    "Tosbağa'nın motosiklet hali" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ