Dünya’nın Güneş etrafında dönüş hızının yıllar içinde yavaşlamasından dolayı hayata geçirilen ‘artık saniye‘, 30 Haziran 2015’te 26’ncı kez uygulanacak.
Dünya ile Ay arasındaki gelgit etkilerine bağlı olarak, Dünya’nın dönüş hızı gittikçe yavaşlıyor ve her güne yaklaşık olarak 1,4 milisaniye ekleniyor. Bu nedenle 1972’de hayata geçirilen ‘artık saniye‘ uygulamasıyla Dünya saati, bir saniye eklenerek Dünya’nın dönüş hızına eşitleniyor.
1972’den bu yana Dünya saatine 25 artık saniye eklendi. 26’ıncısı da 30 Haziran 2015’te eklenecek. Uluslararası saate (GMT) göre 30 Haziran gece yarısı olduğunda saatler 00:00:00 yerine 23:59:60’ı gösterecek. Bu sayede 30 Haziran günü 1 saniye fazla yaşanacak.
2012'DE BİR ÇOK SİTE SORUN YAŞADI
Ancak bu durum, bilgisayarları ve interneti olumsuz yönde etkileyebiliyor. ‘Artık saniye’yi algılayamayan sistemler çökebiliyor. Son olarak 2012’de uygulanan ‘artık saniye’ nedeniyle Reddit, FourSquare, LinkedIn gibi siteler önemli problemler yaşadı.
Uzmanlar bu sene de 30 Haziran sonrasında internette sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Bazı sistemler, saati bir saniyeliğine durdurup ‘artık saniye’yi eklemiş olurken, bazı sistemler ise 23:59:60’ı gösterip saymaya devam ediyor.
Teknoloji devi Google ise kendi çözümünü buldu. Sisteme her güncelleme için milisaniye ekleyen Google, bu sayede ‘artık saniye‘yi birden eklemediklerini, yıl içine yaydıklarını belirtiyor.
ABD gibi bazı ülkeler ise ‘artık saniye‘ uygulamasından tamamen vazgeçilmesini, saatin Dünya’nın dönüşüyle senkronize gitmeyebileceğini savunuyor.
Kaynak: Diken