Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bilim insanları, Güneş sisteminde yer alan gezegen sayısının 8 yerine 9 olabileceğini iddia etti.
ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Güneş sisteminde yer alan gezegen sayısının 8 yerine 9 olabileceğini, Plüto’nun Kuiper Kuşağı’ndaki son gezegen olmayabileceğini ortaya koydu.
Son 20 yılda teleskop teknolojisinin ilerlemesiyle güneş sisteminde 2000′den fazla yeni yıldızı gözlemleme ve kataloglama şansımız oldu. Ancak buna rağmen güneş sistemi içerisinde 2006′da gezegen sayısı, Plüton’un cüce gezegen ilan edilmesiyle dokuzdan sekize düşmüştü.
DÜNYADAN 10 KATI AŞKIN BÜYÜKLÜKTE
The Economist’te yer alan habere göre, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden iki astronom olan Dr. Batygin ve Dr. Brown’un tahminleri, sekiz gezegen sayısını tekrar dokuza çekebilir. Kuiper Kuşağındaki objeleri analiz eden ekip, içinde Plüton’un en büyük üyesi olduğu Neptün yörüngesinin arkasında donmuş asteroidlerin oluşturduğu halkaya odaklandılar. Bilim insanları bu halkanın, ağırlık olarak Dünya’dan 10 katı aşkın büyüklükte bir nesnenin olabileceği görüşündeler. Konstanin Batygin ve Michael Brown şu an bilgisayar analizleriyle vardıkları bu öngörüyü, eğer yüksek teknolojiye sahip teleskopla bu alana odaklanırsa, Dünya gibi gezegen boyutunda bir cisimle karşılaşılacağını düşünüyorlar.
TESADÜF OLMA OLASILIĞI 100 BİNDE 7
İkili Astronomi Dergisi’nde yayımladıkları çalışmada, Kuiper Kuşağı’daki nesnelerin yörüngelerini analiz eden bir diyagram oluşturdular ve 6 tane kendine özgü davranan cisim tespit ettiler. Ekliptik yörüngelerinin Güneş’e en yakın noktalarına bakıldığında ise tüm açıların 30 derecenin altında olduğu görüldü. Bunun bir tesadüf olma şansı ekibe göre yaklaşık olarak 100.000′de 7. Eğer bu bir tesadüf değilse, ikiliye göre burada çok daha büyük bir objenin yerçekimi yörüngesinde oldukları sonucu çıkıyor.
JAPON SUBARU TELESKOBUYLA GÖZLEMLENECEK
Bir bilgisayar analizi olan hesaplarına göre Dünya’dan 5-15 kez daha ağır olan bir gezegen olma olasılığını anlamanın en iyi yolu ona odaklanacak bir teleskop. Bu teleskoplara en uygun aday ise Japonların Subarı teleskobu.
Subaru teleskobuna yüklenen diğer görevler nedeniyle bu varsayımsal gezegeni bulmak veya olmadığını görmek 5 seneyi bulabilir.
İronik bir şekilde Dr. Brown, Plüto’nun gezegen kimliğine en çok zarar veren bilim insanlarından biri. Kendisi 2005 yılında Plüto’dan çok daha büyük Eris’i keşfeden kişi ve Plüto’nun gezegen sayılmamasında rolü çok büyük. Dr. Brown şimdi de sekize düşürdüğü gezegen sayısını tekrar dokuza çıkarmanın eşiğinde bulunuyor.
Kaynak: Sözcü