​Annelere iş hayatında yer yok

Kariyer.net’in toplam 64 binden fazla kadınla yaptığı anket sonuçları, çalışan annelerin yaşadığı sorunları gözler önüne serdi.
Ankete katılan anneler, özel sektörde, çalışan anne olmanın zorluğuna dikkat çekerek, annelere iş hayatında yer olmadığını belirtti.

Kariyer.net’in, 64 bin 418 kadın tarafından yanıtlanan “Çalışan Anneler” anketinin sonuçlarına göre, anneler; iş görüşmelerinde karşı karşıya kaldıkları soruların, doğum ve süt izninin yetersizliğinin, esnek ve kısmi süreli çalışma olanağının olmamasının, süt sağma odalarının eksikliğinin, bakıcı sorununun karşılaştıkları problemlerden sadece bazıları olduğunu söyledi. Çalışan kadınların birçoğu, anne olduktan sonra çalışmaya devam edip etmemek konusunda arada kaldıklarını, annelerin, kariyer yapmak, ekonomik olarak bağımsızlık elde etmek ve aile bütçesine katkıda bulunmak istemesi ile çocuğuna karşı duyduğu vicdan azabı ve suçluluk duygusunun onları kaosa sürüklediğini ifade etti. Anket sonuçlarına göre anneler, Türkiye’de özel sektörde çalışan anne olmanın zor olduğunu, annelere iş hayatında yer olmadığını belirtti.

KADINLAR DOĞUMDAN SONRA İŞTEN AYRILIYOR

Hem çalışanların hem de işverenlerin yanıtladığı anket sonuçları, kadınlar için ideal doğum izni süresinin bir yıl olması konusunda hemfikir olduklarını gösterdi. Ancak, kadınların sadece yüzde 2’si bir yıl izin kullanabildiğini kaydetti. Kadınların yüzde 12’si doğum yaptıklarında işten ayrıldığını söylerken, 2-4 ay arası izin kullananların oranı yüzde 40 olarak bildirildi. Ankete yorum yapan annelerden biri, “Kadınlar doğum yaptığında uzun süreli izin kullanamıyor. Eğer uzun süre izin kullanırsa kendini başka bir pozisyonda çalışır buluyor. Ücretsiz izin aldığımız takdirde unvanımızı ve çalıştığımız pozisyonu kaybediyoruz” açıklamasında bulundu. Anket sonuçlarına göre yasal doğum izni biten annelerin sadece yüzde 36’sı ücretsiz izin kullanabildi.

“ÇOCUĞA ANNEANNE BAKARSA KARİYER VAR”

Araştırmaya göre, çalışan annelerin en büyük sıkıntılarından biri de bakıcı bulamamak. Anket sonuçlarına göre çalışan annelerin çocuklarına yüzde 58 oranında anneanne veya babaannelerin baktığı tespit edildi. Özel bakıcıyla çalışanların oranı ise yüzde 33 oldu. Çalışan annelerin yüzde 7’si kreşi, yüzde 1’i ise çalıştığı şirketteki kreşi tercih etti. Diğer yandan Türkiye’de işyerlerinin çok azında kreş bulunduğu ve şirketinde kreş olan annelerin bu kreşleri tercih ettiği sonucuna ulaşıldı. Anketi yanıtlayanların sadece yüzde 3’ünün şirketinde çocuk bakım kreşi bulunduğu bildirildi. Ankete katılan annelerden biri, “Çocuğa anneanne bakarsa kariyer var, bakıcı bakarsa ya kariyer olmuyor ya da vicdan azabı oluyor” yorumunda bulundu. Bir diğer anne de, “Güvenilir bakıcı bulmak da çok zor. Bu sebeple tekrar çalışma hayatına dönemiyorum maalesef. İşyerlerinde kreş olsa anneler daha huzurlu olur ve çalışma hayatına dönmeleri de daha kolay olur” dedi.

"TOPLANTI ODASINDA SÜT SAĞMAK EN UTANDIRICI KISMIYDI” 

Şirketinde süt sağma odası olup olmadığı sorulan 2 binden fazla kadın çalışanın yüzde 77’si “Hayır” cevabını verdi. Katılımcılar içinden bir anne, “İş başı yaptığım birinci ayın sonunda sütüm bitti. Toplantı odasında süt sağmak bu sürecin en utandırıcı kısmıydı” ifadelerini kullandı. Ankette, doğum yapan kadınların yüzde 31’inin süt izinlerini birleştirdiği ve haftada bir tam gün izin kullandığı belirtildi. Her gün işten erken çıkanların oranı ise yüzde 28 oldu. Yüzde 20’lik bir kesim ise iş yoğunluğu nedeniyle süt izinlerini kullanamadıklarını ifade etti.

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "​Annelere iş hayatında yer yok" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇALIŞMA HAYATI HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete