PKK'nın omuzdan atılan füze ile vurduğu helikopterde niye savunma sistemi yoktu? Varsa neden çalışmadı?
KARŞI GAZETE | ÖZEL
Geçen hafta düşürülen iki pilotumuzun şehit olduğu Süper Kobra helikopterine füze atılırken çekildiği öne sürülen görüntüler, helikopterlerdeki karşı tedbir atma sistemlerini gündeme getirdi.
BU SİSTEM KULLANILSAYDI, PİLOTLARIMIZ ŞEHİT OLMAYACAKTI
Karşı Gazete'ye bu sistemlerle ilgili bilgi veren askeri kaynaklar söz konusu görüntüden PKK'nın omuzdan atılan güdümlü füze kullandığının görüldüğünü ve helikopterleri bu füzelere karşı koruyabilecek 'flares' denilen sistemler bulunduğu halde, neden takılmadığının anlaşılamadığını ifade etti.
KARŞI SAVUNMA SİSTEMİ BİZİM HELİKOPTERLERİMİZDE NİYE YOK?
'Flares' adı verilen ve ısı yayan karşı savunma sisteminin, güdümlü füzeleri algıladığı anda otomatik olarak devreye girdiğini ve helikopter etrafında patlayarak füzenin hedefini şaşırttığını anlatan askeri kaynaklar Karşı Gazete'ye şu bilgileri verdi:
"Helikopterin üzerine monte edilen bu sistem, bir tehdit olduğu anda yani ısı güdümlü füze atıldığı an otomatik olarak etrafa doğru patlıyor. Eğer bu sistem yoksa güdümlü füze doğrudan helikopterin en sıcak yeri olan motora gidip patlıyor. Ancak flares sistemi kullanılırsa onların yaydığı ısı, motordan daha fazla olduğu için füze boşluğa yöneliyor ve hedefi bulamıyor. Süper Kobralarda bu sistemin bulunmaması çok üzücü. Var da çalışmadıysa daha da kötü! "
Karşı Gazete'ye TSK'nın elinde 9-10 yıldır Süper Kobra helikopterlerde kullanılan bu aktif savunma sisteminin olduğunu, bu sistem için milyonlarca dolar ödendiği bilgisini veren askeri kaynakları; sistemi monte eden kurum, yapılması gereken testler ve pilotlara verilen eğitim hakkında da bazı iddaları dile getirdi.
Karşı Gazete olarak biz de bu iddialar ve bilgiler doğrultusunda yetkililere şu soruları soruyoruz:
KAÇ SAVUNMA SİSTEMİ ALINDI, KAÇ HELİKOPTERE TAKILDI?
- Helikopterleri bu tür füze saldırılarından korumak için milyonlarca dolar verilerek yaklaşık 10 yıl önce alınan karşı savunma sistemleri, tüm helikopterlere takıldı mı?
-Şu an kaç helikopterde bu sistem takılı, depolarda takılmayı bekleyen kaç sistem, ne kadar süredir bekletiliyor?
SİSTEMİ MONTE ETME VE TESTLERİ YAPMA SORUMLULUĞU HANGİ KURUMDA?
-Sistemin takılmasından hangi kurum/ kuruluş sorumludur?
-Satın alındığı halde takılmayan koruma sistemleri, hangi kurumun depolarında çürümeye terk edilmiştir?
-Helikopterlere 'karşı savunma sistemi' takan kurum, sistemin çalışması için gereken tüm testleri yapmış mıdır?
HELİKOPTER PİLOTLARINA, SAVUNMA SİSTEMİNİ KULLANMA EĞİTİMİ VERİLDİ Mİ?
-Helikopter pilotları, gerçek füze atışlarının yapıldığı tatbikat uçuşlarıyla, sistemi kullanma eğitimi almış mıdır? Almadıysa bu eğitimi vermesi gerektiği halde, vermeyenler kimlerdir?
-Helikopterlerin karşı savunma sistemlerinde arıza varsa, arızalı olarak uçuş emri verenler kimlerdir? Arızalı helikopter uçurulabilir mi?
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr