Af Örgütü: Sığınmacı kadınlar, Avrupa yolculuğunda tacize uğruyor

Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı bir rapor, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacı kadınların yolculuklarının her anında sözlü ya da fiziksel cinsel saldırı ve istismara maruz kaldığını ortaya koydu.
Suriye ve Irak’taki çatışmalardan kaçarak Türkiye üzerinden Balkan ülkelerine orada da Norveç ve Almanya’ya giden 40 kadınlar konuşan Uluslararası Af Örgütü, bir rapor yayımladı.

'TUVALETE GİTMEMEK İÇİN YEMEK YEMEĞEN KADINLAR VAR'

Buna göre, yalnız ya da beraberlerinde çocuklarla seyahat eden kadınlar Macaristan, Hırvatistan ve Yunanistan’da yüzlerce erkek ile aynı odada yatmaya ve aynı banyoyu kullanmaya zorlanıyor. Raporda bazı kadınların tuvalete gitmemek için yemek yemeği bile reddettiği bilgisine de yer verildi.

Avrupa’ya giden sığınmacıların büyük bölümünün erkek olduğuna dikkat çekilen raporda, sığınmacı kadınların bu nedenle savunmasız hissettiği belirtildi.

'GÖREVLİLER VE İNSAN KAÇAKÇILARI KADINLARI CİNSEL İLİŞKİYE ZORLUYOR'

Af Örgütü’yle konuşan kadın sığınmacılar, geçtiklerin hemen hemen tüm ülkelerde, insan kaçakçıları ve güvenlik görevlileri tarafından cinsel ilişkiye girmeye zorlandıklarını da anlattı. Bu kadınlarından biri olan 22 yaşında bir Iraklı, Almanya’daki sivil bir güvenlik görevlisinin, ‘kendisiyle zaman geçirmesi karşılığında yeni giysiler vermeyi’ teklif ettiğini söyledi.

Türkiye'deki Suriyeli bir insan kaçakçısı tarafından, cinsel ilişkiye zorlanan bir kadın da "Elbette, 'Hayır' dedim. İğrençti. Ürdün'de de hepimizin başına aynı şeyler geldi" ifadelerini kullandı.

Bir başka kadın sığınmacı ise yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "İnsan kaçakçısı beni taciz ediyordu; birkaç kez de dokunmaya çalıştı. Sadece erkek kuzenim etrafta olduğunda uzak duruyordu. Çok korktum, çünkü insan kaçakçılarının, istedikleri parayı ödeyemeyenlere, onlarla yatmaları halinde indirim yaptıklarına dair öyküler duyuyorduk."

Sığınmacılara yardım eden gönüllüler de kayıt sistemindeki aksaklıkların kötüye kullanılmasının engellenemediğine dikkat çekti.

Kaynak: tr.sputniknews.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Af Örgütü: Sığınmacı kadınlar, Avrupa yolculuğunda tacize uğruyor" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete