Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen Ermeni tasarısı kabul edildi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Papa'ya yönelik cevabına da tepki vardı.
Avrupa Parlamentosu'nda görüşülen Ermeni tasarısı kabul edildi.
Türkiye’ye 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma çağrısı yapan Avrupa Parlamentosu, henüz tanıma kararı almayan Avrupa Birliği ülkelerini de bu yönde adım atmaya davet etti.
Avrupa Parlamentosu bugün 'Ermeni Soykırımı' ilgili karar tasarısının görüşüldüğü oturum, AP Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brok'un konuşmasıyla açıldı. Brok, "Bir milyondan fazla Ermeni hayatını kaybetti. Onları unutmamalıyız. O insanların öldürüldüğünü unutmamalıyız. Bu bir soykırımdır" dedi.
Avrupa Halkları Partisi'nden (European People's Party) Romanyalı vekil Preda Cristian Dan da, parlamentoda yaptığı konuşmada Türkiye'nin "soykırımı kabul etmesinin Ermeni ve Türk halkarı arasında uzlaşmanın" sağlanması için gerekli olduğunu söyledi.
ERDOĞAN'A: "PAPA'YA MAFYA BABASI GİBİ HİTAP EDEMEZSİN"
Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular grubundan Belçikalı Mark Demesmaeker da parlamento gündemine gelen önerinin "Türk halkına ya da liderlerine karşı olmadığını", sadece tarihi doğru tanımlamakla ilgili olduğunu söyledi.
Oturumda söz alan Portekizli Hıristiyan Demokrat Parlamenter Paulo Rangel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa Francesco'ya yönelik sözlerini eleştirdi ve "Papa'ya bir mafya babası gibi hitap edemezsiniz" dedi.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıldönümü için Vatikan'da düzenlediği ayinde 'soykırım' sözcüğünü kullanan Papa Francesco'yu kınamıştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi heyetini kabulü sonrası konuşan Erdoğan,"Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum"dedi.
Papa Francesco'nun geçen Kasım ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette 'farklı bir tavır' görmüş olduğunu söylemişti.
Erdoğan; "Görüşmelerimizde, ben farklı bir siyasetçi görmüştüm. Din adamı demiyorum, siyasetçi görmüştüm. Fakat bu açıklamalardan sonra, gerek siyasi kimliğindeki farklılık, gerekse din adamlığındaki farklılığı ben tamamıyla ne yazık ki çok çok farklı bir zihniyetin, tarihten bu yana, milyonlarca insanın kıyımına yol açan anlayışın yeniden tezahürü olarak gördüm."
AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GERİLEBİLİR
Türkiye, 'soykırım' tasarısından duyduğu rahatsızlığın geçen hafta Ankara'da en üst düzeyde yoğun temaslarda bulunan AP Başkanı Martin Schulz'a iletti. Tasarının kabulünün ardından Türkiye-AB ilişkilerinin gerilmesi bekleniyor.
Tasarıya ilişkin olarak Türkiye'de duyulan rahatsızlığı iletmek üzere 24-26 Mart tarihlerinde iktidar ve muhalefetten oluşan bir parlamento heyeti de Brüksel'de bir dizi temas ve görüşmeler gerçekleştirmişti.