BM, Türkiye ve Irak'tan konuyu karşılıklı diyalog yoluyla çözmelerini istedi. BM Genel Sekreter Yardımcılarından Jenca'nın, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne sunum yapacağı bildirildi.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Türk askerinin Irak'ta eğitim için bulunması ve Irak'ın tepkisine ilişkin sorunun, iki ülke arasında diyalogla halledilmesini istediklerini söyledi.
Haq, basın brifinginde gazetecilerin, "Irak'tan size Musul'daki Türk askeri varlığı konusunda bir şikayet geldi mi?" sorusu üzerine, "BM Genel Sekreterliği, Kuzey Irak ve özellikle Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığı konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne sunum yapacak. Bölgede BM varlığının güvenlik nedeniyle sınırlı olmasına karşın bu konuda mümkün olduğunca bulgu toplandı" dedi.
Türk ve Irak taraflarının tansiyonu düşürmek için birbirleriyle en üst düzeyde irtibat halinde olduklarının bilindiğini vurgulayan Haq, "BM, iki tarafı da bu konuyu karşılıklı yapıcı diyalog yoluyla çözmeleri için teşvik eder" diye konuştu.
Haq, AA'nın sorusu üzerine de BM Güvenlik Konseyi'ne konu hakkında Genel Sekreter Yardımcılarından Miroslav Jenca'nın sunum yapacağını, sunumun bugün olmasını beklediklerini söyledi.
BMGK'da TSİ 22.00'de Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı toplantı olacağı belirtilmişti. Jenca'nın sunumunun da bu toplantıda gerçekleşebileceği ifade edildi.
Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.
Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil, mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.