Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ülkedeki çöp krizini protesto ederek Çevre Bakanlığı'nın önünde açlık grevi yapanların sayısı 14'e yükseldi
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ülkedeki çöp krizini protesto ederek Çevre Bakanlığı'nın önünde açlık grevi yapanların sayısı 14'e yükseldi.
Geniş çaplı gösterilere neden olan çöp krizinin patlak verdiği ülkede, Çevre Bakanı Muhammed el-Meşnuk'un istifa etmesi talebiyle bakanlığın önünde çadır kuran Lübnanlı aktivist Varif Süleyman'ın dün başladığı açlık grevine 13 kişi daha katıldı.
Bakanlık önündeki çadırlarda yaptıkları açlık grevlerine Meşnuk istifa edene kadar devam edeceklerini belirten eylemcilerden Ahmed el-Mısri, Lübnanlı yetkililerin taleplerini dikkate almadığı için grev kararı verdiklerini ifade ederek, "Biz kendi geleceğimiz ve çocuklarımızın geleceği için buradayız. Biz sadece Meşnuk'un karşısında değil gece gündüz demeden yolsuzluk yapan herkesin karşısındayız" dedi.
Lübnan'daki bazı partiler ile çeşitli Arap ülkeleri tarafından finanse edildikleri iddialarını yalanlayan Mısri, "Eğer böyle bir destek olsaydı çoktan bu siyasi tabakayı indirirdik. Desteğimizi sadece halktan alıyoruz" diye konuştu.
Bir diğer eylemci Zeyn Nasıruddin de tüm sorumluların hesap vermeye başlaması için ilk taleplerinin Meşnuk'un istifası olduğunu dile getirdi.
Meşnuk'un istifasını isteyen göstericiler, pazartesi günü bakanlık binasını işgal etmişti.
Başkentte çöplerin 1 aydan fazla süredir toplanmaması nedeniyle sosyal medya üzerinde “kokunuz çıktı” sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi, ülkedeki "yolsuzluk ve çöp sorununu" protesto için gösteriler başlatmıştı.
"Kokunuz çıktı" kampanyasına öncülük edenler ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla başkentin Şüheda ve Riyad es-Sulh meydanlarında bir araya gelen binlerce Beyrutlu, yetkililere, taleplerine yanıt vermek ve ülkedeki siyasi, iktisadi ve sosyal sorunları çözmeleri için üç gün mühlet vererek gösterileri pazar günü sonlandırmıştı.
Göstericiler "siyasi yolsuzluk", "halk rejimin düşmesini istiyor", "halk yolsuzluk yönetiminin düşmesini istiyor" ve "hepiniz aynısınız" sloganları atarak cumhurbaşkanı seçimi yapılması çağrısında bulunmuştu.
Lübnan Parlamentosu'ndaki cumhurbaşkanı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için bir yılı aşkın süredir 27 kez ertelendi.