Türkiye ile Yunanistan'daki SYRİZA ortaklı hükümet arasında ilk siyasi ve askeri gerginlik Ege'de tatbikat NOTAM'ı konusunda patlak verdi.
Uluslararası kuruluşlara Ankara'yı şikayet eden Atina, Türkiye'nin Ege'de İskiri ve Limni adaları arasını bağlayan "2 Mart - 31 Aralık 2015" dönemi için yayınladığı NOTAM'ın milli egemenlik hakları, Atina FIR Hattı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.
Türkiye ve Yunanistan, yayınladıkları NOTAM'lar ile Ege'de suların yeniden ısınmasına sebep oldu. Atina, Ankara'nın Cuma günü ilan ettiği İskiri ve Limni Adaları arasında gerçek mermilerle tatbikat yapılmasını ilan eden NOTAM'a sert tepki verdi.
Ege'nin ikiye bölündüğünü ileri süren Yunanistan, 10 ay boyunca uluslararası suların yanısıra milli egemenlik haklarını da ihlal eden geniş bir alanın tatbikat için bağlanmasına ilk kez şahit olduklarını açıkladı.
ATİNA İPTAL NOTAM'I YAYINLADI
Başbakan Aleksis Çipras ve Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın girişimleri ile Atina, Cumartesi ve Pazar günleri NATO, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet mektupları gönderdi.
Dün akşam saatlerinde ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na iptal NOTAM'ı gönderen Atina, bölgede yaşanabilecek kazalardan Ankara'nın sorumlu olacağını da bildirdi.
İLK DEFA 10 AYLIK TATBİKAT NOTAM'I
Yunanistan'da kırımızı alarma sebep olan gelişmeye ilişkin basın-yayın organları, diplomatik kaynaklara dayandırdıkları haberlerde, Türkiye'nin Ege tahriklerinitatbikat NOTAM'ı ile tırmandırdığını savundu.
Kısa süreli NOTAM'ların aksine ilk defa 10 aylık bildirimde bulunulduğuna dikkat çekti.
Başbakan Aleksis Çipras ile Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın alışılmışın dışında bir taktik izlediği yorumu yapılan haberlerde, Türkiye'nin AB, NATO, ICAO ve BM nezdinde sert bir dille şikayet edildiği belirtildi.
Aynı şikayetin Türkiye'ye de gönderildiği ve iptal NOTAM'ı yayınlandığını vurgulandı.
ATİNA'NIN İTİRAZLARI
Yunanistan'ın ilgili ülke ve kuruluşlara gönderdiği itirazlar noktaları şunlar:
1-Türkiye, Yunanistan'ın uhdesinde bulunan Atina FIR Hattı içerisinde NOTAMyayınlama hakkını ihlal etti
2- Daha önce kısa süreli NOTAM ilan eden Türkiye, ilk defa 10 ay gibi uzun süreli bildirimde bulundu
3- İlan edilen tatbikat sahası Ege'yi kuzey ve güney şeklinde ikiye bölüyor
4- Tatbikat sahası g-33 ve N-130 havayolu koridorunda probleme ve havayolu taşımacılığında tehlikeye sebebiyet veriyor
5- İlan edilen hat sadece uluslararası hava sahası ve sularını değil, Yunanistan'ın hava sahası ve suları ile Limni Adası'nın güneydoğu karasını da kapsıyor.
Bu, pratikte Türk savaş uçaklarının adanın bir bölümünü atış sahası olarak kullanabileceği için savaş riski anlamına geliyor.
6- Uluslararası hukuk ihlal ediliyor.
NATO ÇEKİMSER KALMAYI TERCİH EDİYOR
Yunanistan'ın uluslararası örgütler ve hükümetler nezdinde girişimlerini sürdüreceği öğrenilirken, NATO'nun geçmişte yaşanan benzeri krizlerde takındığı çekimser tutumu tekrarlaması bekleniyor.
Yunanistan yıllardır Türkiye’yi Ege Denizi’nde hava sahası ve Atina FIR Hattı'nı ihlal etmekle suçlarken, Türkiye, her seferinde ihlal yapmadığını, uçaklarının Ege’nin uluslararası hava sahasında uçtuğunu savunuyor.
İki ülke hava sahası anlaşmazlıkları sebebiyle sık sık siyasi ve askeri krizleri tetikliyor.