ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ÖSYM'nin 20 Eylül 2014′te ilk kez elektronik ortamda sınav yapacaklarını açıkladı.
Demir,
ilk elektronik sınavın, “
e-YDS” olarak Yabancı Dil Sınavı İngilizce için düzenleneceğini ve adayların başvurularını ÖSYM’nin web sitesinden bugün ilan edilecek olan saatten itibaren
’ödemeler’ sekmesinden kredi kartları ile sınav ücretini ödeyerek gerçekleştirebileceğini bildirdi.
Ali Demir, ÖSYM’nin son 4 yıl içerisinde sınav sistemlerini sürekli iyileştirdiğini, bir yandan da sınav güvenliği ve kalitesini artırma çalışmalarına hız verdiğini ifade etti.
ÖSYM Başkanı Demir, şöyle konuştu:
“ÖSYM yönetimi olarak kurumun tarihinde bir ilke daha imza atıyoruz. ÖSYM, 20 Eylül 2014 tarihinde ilk kez elektronik ortamda sınav yapacak. Elektronik sınavın, çok gecikmiş bir uygulama olduğunu daha önce de dile getirmiştik.
Elektronik sınav için gerekli kaynaklar oluşturuldu ve ilgili çalışmalar yakından takip edilerek gerekli alt yapı oluşturuldu. Elektronik sınav uygulamasıyla hem sınav kalitesinin artırılmasına hem de sonuçları olabilecek en kısa zamanda açıklamaya yönelik önemli bir adım atıldı. Yıllardır yürütülmekte olan kağıt ortamındaki sınav organizasyonları ile mukayese edildiğinde elektronik ortamda sınav yürütmenin sınav organizasyonu önemli oranda kolaylaştıracak.
Bu uygulama ile ÖSYM, çağdaş ölçme ve seçme yapan kurumlar arasında özlenen yerini almış olacak. Bu kapsamda kurumun gelişmesine, kendisini yenilemesine ve kurumsal yeniden yapılanmasına ara vermeden devam edilmiş olacak.”
YAZILIMI ÖSYM GELİŞTİRDİ
Prof. Dr. Demir, ÖSYM’nin sınav güvenliğini öncelikli olarak gördüğünden elektronik ortamda sınav gerçekleştirecek alt yapının tamamını kurumun kendi kontrolünde ve denetiminde yürüttüğünü bildirdi.
Elektronik sınavla ilgili yazılımların kurum kaynakları kullanılarak ÖSYM personeli tarafından gerçekleştirildiğini açıklayan Demir, şu bilgileri verdi:
“Sorular, ÖSYM içerisinde ‘kırmızı alan’ olarak ilan edilen ve tamamen dış dünya ile iletişimin kesilmiş olduğu bir ortamda konuşlandırılmış olan soru bankasından el değmeden çekilecek ve test otomatik olarak oluşturulacak. Oluşturulan elektronik sınav kitapçığı, ÖSYM’nin son yıllarda başarıyla uyguladığı ‘her adaya farklı kitapçık’ sistemi kapsamında rastgele karıştırılarak sınava giren aday sayısı kadar çeşitlendirilecek. Yani bütün soru kitapçıklarında sorular aynı, fakat dizilişleri ve cevap şıklarının yerleri farklı farklı olacak.
Adaylar, sınav binasına alındıktan sonra soru kitapçıkları sınav binasında elektronik ortamda rastgele adaylar ile ilişkilendirilecek. Başlangıçta elektronik sınavlar sadece ÖSYM bünyesinde oluşturulmuş olan elektronik sınav merkezinde yürütülecek ve sonrasında başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere yurt içerisinde yaygınlaştırılacak. Elektronik sınav önceleri ayda bir kez yapılacak sonrasında ise daha sık periyotlarda tekrarlanabilecek.”
KONTENJAN SINIRLI
ÖSYM Başkanı Demir, elektronik ilk sınavın 20 Eylül 2014′te yapılacağını duyurdu. Sınavın ”e-YDS” olarak Yabancı Dil Sınavı (İngilizce) için düzenleneceğini ve yürütüleceğini belirten Demir, şöyle devam etti:
“e-YDS kağıt ortamında uygulanan YDS sınavı ile aynı niteliklere sahip olacak. Sınav saat 14.00’te başlayacak ve 150 dakika sürecek. Adaylar, başvurularını ÖSYM’nin web sitesinden bugün ilan edilecek olan saatten itibaren ’ödemeler’ sekmesinden kredi kartları ile sınav ücretini ödeyerek gerçekleştirebilecek. Sınırlı sayıda kontenjan olduğundan önce başvuran sınava girmeye hak kazanacak toplam kontenjan tamamlandıktan sonra sistem başvuruları kabul etmeyecek.”
DENEME SINAVI HAZIR
ÖSYM Başkanı Ali Demir, e-YDS uygulamasının ilk defa gerçekleştirileceğinden, adayların sınavda uygulanacak ara yüzleri sınav öncesinde tanıması ve sisteme aşinalık kazanması amacı ile bir deneme e-sınavının oluşturulduğunu bildirdi. Adayların bu sınava erişimlerinin nasıl olacağının ÖSYM tarafından başvuru sırasında ayrıca bildirileceğini belirten Demir, “2014 yılı içerisinde toplam 4 defa tekrarlanması planlanan e-YDS sınavlarında elde edilen tecrübeler ile ‘elektronik sınav yürütme sürecinde’ ölçme kalitesinin artırılmasına yönelik iyileştirmeler gerçekleştirilecek, gerek görülen yeni uygulamalar ve yöntemler devreye alınacak” ifadelerini kullandı.