Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye beklentilerin üzerinde yüzde 4.8 büyüdü. Ancak kişi başına milli gelir 9 bin 261 dolardan 9 bin 92 dolara geriledi
Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 büyümesine karşın milli gelirimiz dolar bazında 11 milyar 44 milyon dolar, kişi başına gelirimiz de 169 dolar birden geriledi. 2015 yılını 719.9 milyar dolar milli gelirle kapatan Türkiye'nin, bu yılın ilk çeyreğinde yıllık milli geliri 708.6 milyar dolara geriledi. Böylece 2015 sonunda 9 bin 261 dolar olan kişi başına milli gelir, ilk çeyrekte 9 bin 92 dolara düştü. Kişi başına gelir 2014 yılı sonunda 10 bin 395 dolardı.
GEÇEN YILIN GERİSİNDE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılının ilk çeyrek büyüme verilerini açıkladı. TÜİK, bu veriyi büyük revizyon yaparak açıklayacak, bu sayede de Türkiye olduğundan yaklaşık yüzde 30 civarında daha büyük görünecekti. Ancak yaklaşık 5 aydır ‘başkansız' yönetilen TÜİK, revizyonu yılsonuna yakın bir tarihe erteledi. TÜİK'in verilerine göre yılın ilk ayında tarımda yüzde 2.7, sanayide yüzde 5.9 ve hizmetler sektöründe de yüzde 5.1'lik büyüme kaydedildi. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) TL bazında cari fiyatlarla 499.3 milyar TL, dolar bazında da 169.4 milyar dolar oldu. Geçen yılın ilk çeyreğinde GSYH rakamları 443.9 milyar TL ve 180.8 milyar dolar düzeyindeydi. Böylece Türkiye'nin GSYH'sı TL bazında artmış görünse de dolar bazında geriledi.
HARCADIK BÜYÜDÜK
Bu yılın ilk çeyrek büyümesinde harcamalar ile ithalattaki büyük artış etkili oldu. Milli gelirin yüzde 4.8 büyüdüğü bu dönemde hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 6.9, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 10.9 ve ithalat da yüzde 7.5 gibi olağanüstü düzeyde büyüdü. Buna karşılık yatırım büyümesi yüzde eksi 0.1 düzeyine inerek ciddi ölçüde gerilerken ihracat büyümesi yüzde 2.4'te kaldı. Dolayısıyla ilk çeyrek büyümesinin tüketim ve ithalata dayalı olması, ‘hormonlu büyüme' tespitlerini kuvvetlendirdi.
BÜYÜME İÇİN DÜZENLEME YAPACAĞIZ
Maliye Bakanı Naci Ağbal, büyüme rakamlarının beklenenden güçlü geldiğini söyledi. Ağbal, ekonominin büyüme performansını geliştirecek ve özellikle yatırımları destekleyecek reform niteliğindeki gerekli düzenlemeleri hayata geçilereklerini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer alma hedefine ulaşmak için, yapısal reformları sürdüreceklerini kaydetti.
Erdoğan Süzer / Sözcü Gazetesi