Turizm sezonunu kötü geçiren Alanyalı esnaf turist duasına çıktı. Alanya Konaklı Mahallesi’ndeki 400 esnaf kötü giden turizm sezonunu protesto etmek için kepenk kapattı. İşyerlerini kapatıp boş dükkanların olduğu sokak ve caddelerde birlikte yürüyen esnaf, alkışlarla protesto gösterileri yaptı. Butikçi Duran Altınyıldız, esnafın kan ağladığını söyledi.
Altınyıldız, “Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz. Halimiz çok kötü. Borçlarımızı ödeyemiyoruz” dedi.
‘BÖYLE GİDERSE HEPİMİZ BATACAĞIZ’
Gümüşçülük yapan İsmail Altınyıldız da, “Konaklı’da bu yıl turizm bitti. Esnaf kirasını, borçlarını ödeyemiyor. SSK ile vergi borçlarını bile ödeyemeyecek hale geldik. Yetkililerden turizme el atmalarını rica ediyoruz. Böyle giderse hepimiz batacağız. Bu durumun sürmesi halinde en son olacak şey Mahmutlar Cezaevi’ne gitmek. Ben 20 yıldır esnafım. Böyle bir sezonla ilk kez karşı karşıya kaldık” şeklinde konuştu.
‘SİFTAH EDEMİYORUZ’
Restoran işletmecisi Ali Rıza Biyol da, “Sezon hiç iyi değil. Siftah edemiyoruz. Sabah gelip, akşam gidiyoruz. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bin 500 TL’yi ödeyemiyorum. 40-50 TL ile restoranı kapatıyorum. Elektriğe mi, suya mı, sigortaya mı, yanımda çalışan personele mi para vereyim? SSK ve vergi borçlarını bile ödeyemiyoruz” diye konuştu.
‘ESNAF UZUN ZAMANDIR DAYANIYOR’
Butikçi Tuncay Eyidoğan da “Kepenk kapatan esnafların hepsi burada çok eskiden beri ticaret yapan insanlardan oluşuyor. Esnaflar sezonun olumsuz gitmesinden dolayı sıkıntılar çekiyor. Buna uzun zamandır da dayanıyorlar. Borçlarını ödeyemiyorlar. Eskiden sezon 5-6 aydı. Esnaf kışın kiralarını ödemede sıkıntı çekiyordu. Şu an sezonun 2-3 ay olacağının garantisi yok. Bu esnafların hiçbirinin art niyeti yok. Burada bulunmalarının nedeni seslerini duyurabilmek” dedi.
‘ESNAF ÇARESİZ DURUMDA’
Bazı esnafın dertlerini kimseye duyuramadığı konusuna da değinen Eyidoğan, “Bu sadece Konaklı’nın sorunu değil. Hatta bu Ege ve İstanbul’a kadar uzanan bir sezon. Herkesin kafası karışık. İnsanlar seslerini duyurmak istiyor. Esnafın hepsinin kışın ödeyecekleri kiraları, borçları var. Esnaf şu anda çaresiz. Esnafın odaları var ve esnafı temsil ediyorlar. Ne yapılması gerektiği konusunda onlar karar verecek. Esnaf yalnızca ekmeğinin derdinde. Yetkililerin biraz daha duyarlı olması, ne olup olmayacağı konusunda esnafa bilgiler vermesi gerekiyor. Dükkan sahipleriyle ihtilafa girdiler. Gelecekte bunlar tartışmaya dönüşecek. Aile hayatı bozulacak. Kadınlara, çocuklara yansıyacak. Sosyal yapıyı bozan bir düzen oluşmaya başladı. Aile ve komşuluk ilişkileri bile bozuluyor. Toplum bundan yara alacak. Esnaf bunu engellemenin yollarının aramak istiyor. Esnaf çözüm arıyor. Birilerinin gelip bu duruma sahip çıkması, esnafa bilgi vermesi, çözüm önermesi lazım” şeklinde konuştu.
‘BORÇLARIMIZ HAD SAFHADA’
Ayakkabıcı esnafı olan Mustafa Ateş ise”Aslında şu sıralar yaşamak da istemiyoruz. Çünkü borçlarımız had safhada. Biz turist gelmesini istiyoruz. Ulusal güvenliğimiz çok önemli ama biz burada turizm esnafıyız. Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerindeki tüm iller, ilçeler turizmle uğraşıyor. Herkesin borcu kapıya dayandı. Benim vergi borcum var. Vergi dairesi bütün hesaplarıma haciz koymuş. Bunu ödemek zorundayım. Nasıl ödeyeceğim? Hiçbir şey yok, siftah edemiyorum. Turist yok. Turizm bu ülkenin gelir kaynağı ise devlet de bunun için bir şeyler yapsın. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) mesaj gönderdim ama muhatap yok. Hükümet kuruldu. Turizme yönelik hiçbir eylem planı açıklanmadı. Turizmin gidişatı çok kötü. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bir açıklama bile yapmadı. Durumumuz kötü” diye konuştu. Sonra birlikte kapalı işyerlerinin bulunduğu sokak ve caddelerde yürüyen esnaf, yaşadıkları durumu alkışlarla protesto etti. Bacoğlu Camii önünde toplanan ve Konaklı’ya turist gelmesi için birlikte dua eden esnaf daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
‘ALANYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN’
Konaklı’daki protestonun ardından konuşan emlakçı Emrah Yeşilkaya da şu ifadeleri kullandı:
“Yarın çok geç olabilir. Görünen o ki Konaklı’dan başlayan esnafın feryadı, yarın sırasıyla tüm şehirde devam edip, Mahmutlar’a kadar uzayacak. Alanya bölgesinde iş yapan tüm esnaf ve şirketlerin tamamı için acil önlem alınmazsa yarın ortaya çıkacak tablonun sorumluluğundan kimse kaçamaz. Tüm sivil toplum kuruluşları, oda ve dernekler, siyasi partiler ve medya bir araya gelerek Ankara’ya sesimizi duyurmalı. Gerek vergi ötelemesi, gerek kredi ötelemesi, gerekse uzun vadeli kredi imkanlarından faydalanabilmek adına Alanya’nın özel afet bölgesi ilan edilmesi şart. Lütfen bu insanların feryadına kulak verin. Yarın çok geç olabilir.”
Kaynak: Yeni Alanya Gazetesi