Kuzey Ormanları Savunması, 3. havalimanı projesine ilişkin dikkat çeken bir rapor hazırladı.
KARŞI GAZETE | ANKARA
Projenin ekonomik boyutunun ve yüklenicilere dair hukuksuzluk iddialarının da yer aldığı raporda 3. havalimanının, ulaşım projesi değil inşaat projesi olduğu öne sürüldü.
100 sayfalık raporda şu başlıklar dikkat çekti:
-3. havalimanı projesine ayrılan alan; dünyanın en yüksek yolcu kapasiteli havalimanından bile daha büyük.
-Havalimanı mı yeni bir şehir mi? Ulaşım projesi olarak pazarlanan 3. Havalimanı, aslında İstanbul’un kuzeyinde inşaat sektörü için bir cazibe merkezi yaratma girişimi ve 3.Köprü ve Kanal ile birlikte bir pakettir.
-Yüzde 90’ı sulak alanlar ve ormanlarla kaplı bu özel bölge, havalimanı inşaatıyla Yüzde 90’ı beton bir alana dönüşmüş olacak.
-Projeye ilişkin ilk ÇED raporunda 2 milyon 513 bin 341 ağacın 657 bin 950’sinin kesileceği, 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınacağı belirtiliyordu. Ancak kaç ağacın kesileceği bilgisi, nedense 2. ve 3. ÇED raporlarında yer almadı.
Yine ilk ÇED raporunda “proje alanında 70 adet göl, gölet ve gölcük bulunmaktadır” ifadesi yer alırken, 3. ÇED raporunda bu göller “büyüklü küçüklü su birikintileri” olarak tanımlanmaktadır.
-Dünya susuzluk çağına girerken, İstanbul su kaynaklarını kaybedecektir .
-En önemli kuş göç yollarının üzerinde.
-Yer seçimi, meteorolojik engeller ve zemin yapısı: Uçuş güvenliği için riskli.
-Ekonomi alarm verirken Cumhuriyet tarihinin en yüksek bedelli yatırımı.
-DHMİ zarardan zarara koşuyor. Sayıştay’ın ‘2013 Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Denetim Raporu’na göre, DHMİ son 4 yılda toplam 1 milyar 328 milyon lira zarar etmiş durumda ve bu projenin altından kalkabilecek mali yapıya sahip görünmüyor.
Sayıştay, DHMİ’nin işlettiği 47 havalimanından (Hakkâri hariç) sadece 7 tanesinin kar ettiğini de belgeliyor.
-Hukuk çiğnenmiştir: Anayasa’nın 45.56.90.63, 166 ve 169. Maddeleri çiğnenmiştir. Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı olarak, havalimanının ihalesi ÇED raporu askıdan inmeden ve onaylanmadan yapılmıştır.
-Kamu Zarara Uğratılmıştır: Proje Başlamadan Vurgun
İhale şartlarına göre deniz seviyesinden 105 metre yüksekte olması gereken havaalanının kotu ihaleden sonra 70 metreye düşürülerek uçuş güvenliği hiçe sayılmış ve tahminlere göre bu değişiklikle yaklaşık 3 milyar Euro olan dolgu maliyeti 1 milyar Euroya düşürtülerek tek işlemle müteahhitlere 2 milyar Euro kazandırılmış ve kamu zarara uğratılmıştır.
Bunun yanı sıra, yer tesliminin 1,5 seneden uzun süre geciktirilmesi, ve bugün dahi hala açıklanmamaış olması, tahminlere göre müteahhitlere 1 milyar Euro üzerinde ayrıca kazanç sağlamıştır.
-Talan, Yağma, Şaibe ve Hukuksuzlukta Ortaklık
3. Havalimanı ihalesini alan şirketler, HES’lerden termik santrallere çok sayıda kamu ihalesinin de sahibi. Örneğin MA-PA‘nın bağlı olduğu MNG Holding’in Ege’den Karadeniz’e yaklaşık bir düzine HES inşaatı var.
Yine birçok HES’i bulunan Kolin, yakın zamanda Manisa Soma’daki Yırca köyünde binlerce zeytin ağacını keserek termik santral yapmaya çalıştı.
Cengiz Holding, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın yanında birçok HES ihalesine sahip. Havuz medyası oluşturulmasından, ihaleye fesat suçlamasıyla yargılanmaya ( Limak), ÇED raporlarında yanlış hesaplamalardan, projelerin etki alanındaki nüfuslara baskıya ve tacize, mahkeme kararlarını hiçe saymadan, projeler için imara aykırı yol ve köprü inşaatına, ülkenin dört bir yanındaki talan ve yağma projelerinde Konsorsiyum ortakları başı çekmektedir.
karsıgazete.com.tr