Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulanan üç zamanlı tarife ve akıllı sayaçlar sayesinde tüketicilerin elektrik faturalarını yüzde 35-40 oranında azaltabileceklerine dikkat çekti.
EPDK, üreticilere yönelik bu yıl uygulanacak elektrik tüketimi ile ilgili belirlediği tarifelere göre, güç bedeli hariç kilovatsaat başına ödeyecekleri tek zamanlı tarife bedeli 18.1641 kuruş, gündüz bölümü tüketimi için 18.0449 kuruş, elektrik tüketiminin en yoğun olduğu zamanı ifade eden 17-22 saatleri arası için 32.2853 kuruş, gece bölümü tüketimi olan 22-06 için de 7.7753 kuruş olarak belirlendi.
"BİLİNÇLİ KULLANMALIYIZ"
Ağaoğlu, "Günümüzde elektirik faturalarının hane halkı bütçesinde önemli bir yer teşkil ettiğini söylemeye gerek yok. Bizden alınan bu elektrik faturalarını daha düşük ödeyebilmek için dikkatli, akıllı, bilinçli kullanmalıyız. Bunun için üç zamanlı tarifeye geçmemiz yerinde olacaktır. Ama belli saatlerde yüksek elektrik tüketen cihazlarımızı kullanmamaya dikkat etmemiz gerekir" dedi ve şöyle devam etti:
"Çok zamanlı tarifeye geçtiğimizde akşam saat 17 ile 22 arasında elektrik bedeli yükseliyor yani o saatlerde yaptığımız tüketimler normal tüketim bedelinin çok çok üzerinde bize fatura edilebiliyor. Bu nedenle yüksek elektrik tüketimi gerektiren, otomatik çamaşır, makinesi, kurutma makinası, fırın, ütü gibi işlerimiz mutlaka akşam 22 ile sabah 06 arasında yani elektrik kilovatsaat saat ücretinin en düşük olduğu zaman diliminde yapmalıyız. Gündüz sabah 06 ile akşam 17 arasında elektrik tüketimini minimumda tutmakta yarar var. Böylelikle tüketiciler olarak elektrik faturasını yüzde 35-40'lara varan oranlarda aşağıya çekmemiz mümkün."
BUNLARA DİKKAT
Ağaoğlu ayrıca tüketicileri uyararak,"Dikkat diyorum, şayet akşam 17 ile 22 arasında elektiriği daha çok tüketmeye devam edecekseniz sakın bu tarifeye geçmeyin. Çünkü o zaman faturanız azalmak bir tarafa yükselebilir" dedi.
ÜÇ ZAMANLI TARİFE VE AKILLI SAYAÇ
Tüketicilerin bu sistemi nasıl kullanacaklarının aktaran Ağaoğlu şunları söyledi:
"Bunun için iki önemli unsur var. Birişncisi akıllı sayaç takılacak, ikincisi ise elektrik idaresine başvurularak o tarifeye geçmek istediğimiz bildirilecek. Saat 17 ile 22 arasında elektrik tasarrufu yapamayacak olan hanelerin bu tarfiye geçmemeleri gerekir çünkü bu tarife onlara zam olarak yansır. Normal şartlarda tükettiğimiz elektriğin neredeyse iki katı bedelle 17-22 arasında satın alıyoruz. Gece 22 ile 06 arasında normal fiyatın bile yarısının altında bedelle elektrik tüketmemiz möümkün olduğundan, yükse enerji tüketen cihazlarımızı mutlaka 22'den sonra devreye alamlı ya da Sabah erken kalkıp ütümüz varsa 05-06 arasında bunu bitirmeliyiz."