Erdoğan’a 3.654 lira az emekliye ise 58 lira çok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile emekli milletvekillerine önümüzdeki yıldan geçerli olacak olan maaş zamları tepkilere neden oldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 12.6 oranında zam getiren 2016 yılı geçici bütçe tasarısına HDP ve CHP’li vekillerden itiraz geldi. HDP’li vekiller zammın yüzde 10’a düşürülmesi için önerge verdi. Cumhurbaşkanı’na yüzde 10 zammı az bulan AKP’li vekiller Meclis’teki çoğunluk avantajını kullanıp önergeyi reddettiler.

AKP hükümetinin 2016 yılının ilk 3 ayı için hazırladığı geçici bütçe tasarısı, işçi, memur ve emeklilerin karşı karşıya kaldığı zam çelişkisini daha da artırdı.

Bütçeye üstü örtülü olarak yazılan yüzde 12.6 oranındaki zam bulunup, Cumhurbaşkanı’nın halen 29 bin lira olan aylık maaşının 3 bin 654 lira artarak 32 bin 654 liraya yükseleceği haber yapıldı. Tasarı Meclis’te görüşülürken Maliye Bakanı Naci Ağbal zammı doğruladı, Cumhurbaşkanı maaşının 1 Ocak’tan itibaren yüzde 12.6 artacağını açıkladı.

ERDOĞAN’IN İHTİYACI YOK

Bu zam oranına CHP milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Musa Çam ile HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Nursel Aydoğan tepki gösterdi. Emekli milletvekillerinin 8 bin lirayı bulan aylığını da otomatik olarak yüzde 12.6 yükseltecek olan bu zamma karşı çıkan Paylan, “Allaha şükür Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ihtiyacı yok. Cumhurbaşkanı da milletvekilleri de geliri yüksek insanlar, emeklilerden daha az zam alması gerekir” dedi. Erdoğdu, “Ben kendi adıma, emeklinin aldığından daha yüksek zammı istemiyorum” derken, Musa Çam vatandaşın yüzüne rahat bakabilecekleri bir zam istediğini söyledi.

YÜZDE 10 ZAMMI REDDETTİLER

Tartışmaların ardından zam maddesi görüşülürken HDP’li Paylan ve Aydoğan önerge verip, “Cumhurbaşkanı ve vekillere bu zam çok. Zammı yüzde 10’a çekelim ücretlinin, emeklinin zammını artıralım” dediler. Cumhurbaşkanı’nın aylık zammını 754 lira, emekli vekilin zammını 189 lira düşüren bu önerge AKP’li vekillerin oyuyla anında reddedildi. Önerge kabul edilmiş olsaydı Cumhurbaşkanı’nın maaşı 1 Ocak’ta 32 bin 654 lira yerine 31 bin 900 lira; emekli vekillerin maaşı da 8 bin 273 lira yerine 8 bin 85 lira olacaktı.

AKP’li vekiller Cumhurbaşkanı ve emekli vekiller için yüzde 10 zammı az bulup yüzde 12.6’dan vazgeçmezken 8 milyonu aşkın işçi, esnaf ve çiftçi emeklisi önümüzdeki ocak ayında yüzde 4 ila 4.5 civarında ancak zam alabilecek. 6 aylık enflasyon daha düşük çıkarsa, zam daha da küçülecek. AKP’li vekillerin Cumhurbaşkanı için aylık 2 bin 900 lira, emekli vekiller için 735 lira zammı yetersiz bulduğu ocak ayında, bin 300 lira aylık alan bir işçi emeklisi en fazla 58 lira zam görebilecek. 1 Ocak’ta memur 121 lira memur emeklisi de 94 lira zamla geçinmenin yolunu arayacak.

Kaynak: Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan’a 3.654 lira az emekliye ise 58 lira çok" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete