Türkiye'ye kuzeyden yarım milyar dolardan fazla para geldi.
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı EUROPOL’ün bugün yayımlanan bir raporunda kuzey ülkelerinden Türkiye’ye yönelen sır para trafiğinden söz edildi. Başlangıcı 2010’a giden olayda Ukrayna’da aynı kasabadan kuryelerin Türkiye’ye esrarengiz biçimde yarım milyar dolardan fazla para kaçırdıkları iddia edildi.
İSVİÇRE HER NE KADADAR...
Avrupa Birliği Polis Teşkilatı EUROPOL’ün “Nakit Paranın Suç Örgütlerince Kara Para Aklamada Bir Kolaylaştırıcı Olarak Kullanımı Hakkında Stratejik Raporu” yayınlandı. “Nakit Hala Neden Kral?” başlıklı raporun eğilimler bölümünde şöyle denildi.
“İsviçre, her ne kadar kayıtlar hala İsviçre’ye hareket eden paranın gidenden fazla olduğunu gösterse de hem içeri hem de dışarı her anlamda nakit hareketlilikleriyle ilgili en önemli ülkedir. Çin de AB’den Orta Doğu’ya nakit hareketlerinde de önemli rol oynayan Türkiye gibi, en tepedeki destinasyon ülkedir. Rusya, büyük ölçüde Baltık ülkeleriyle (Letonya, Litvanya ve Estonya) fakat aynı zamanda Polonya ve Romanya ile de ilgili olmak üzere Avrupa’dan ve Avrupa’ya olan nakit akışında hem bir kaynak hem de bir hedef ülkedir. Nakit kaçırılsa da, Rus ve Ukraynalı kuryelerin fonları açıkça beyan etmeleri gibi bir eğilim de görünüyor.”
SIR PARA TRAFİĞİ
Raporda yer verilen bir örnekolayda Türkiye’den de söz edilirken şöyle denildi:
“2010 başlarında EUROPOL açıkça beyana konu olan büyük miktarda nakit paranın Ukrayna’dan çıkıp Romanya ve Bulgaristan üzerinden fiziki olarak Türkiye’ye nakledildiğine yönelik sınır geçiş hareketleriyle ilgili bilgi almaya başladı.
Büyük miktarda nakit, düzenli aralıklarla Ukrayna’da, aynı kasabadan çıkan kişilerden oluşan küçük bir grup tarafından AB üzerinden taşındı.
Bu kişiler kiraladıkları küçük minibüslerde birlikte seyahat ediyor ve sınırdayken bir kişi, parayı, gerçi hemen hemen kesinlikle paranın sahibi olmasalar da diğer yolcular adına beyan ediyor. Meblağ 0.5 – 1 milyon dolar ve daha küçük miktarlarda avrodan oluşuyor.
AB yetkilileri açıkça beyan edilmelerine karşın nakit hareketlerinin şüpheli göründüğüne dikkati çekiyorlar: Fonların kaynağı şüpheli ve büyük nakit toplam kuryelerin hayat standartlarıyla orantılı değil.
Kullanılmaya devam edilirken belirlenen rotada beyan edilen meblağlar giderek artıyor ve büyük ölçüde şüpheli: 2008’den bu yana 550 milyon doların ve 14 milyon avronun üzerinde nakit, aynı küçük kurye grubu tarafından fiziksel olarak nakledildi.
Yasal beyana konu olan meblağ, (her ne kadar beyan unsurları, örneğin gerçek lehdar ve konuyla ilgili diğer bilgi kısmen tamamlanmış veya eksik olsa da) AB Nakit Kontrol Düzenlemesi 1889/2005 ile uyumlu. Gümrük Servisleri, şüpheli nakit hareketlerine karşı harekete geçmelerini önleyen mevzuat engellerine karşı cesaretlendirilse de herhangi bir ferdi suçla bağlantılandırmayı onaylamak mümkün olmamıştır: İlgili ülkelerde herhangi bir gümrük, para birimi ya da ceza kanunu ihlali olmamış, nakdin beyanı olarak kalmıştır.”
KARA PARA AKLAMA
Raporda kara para aklama yöntemlerinin gelişen teknolojiye oranla hala nakit üzerinden gerçekleştiği, tüketiciler parayı terketse de suç unsurlarının nakit kullanmayı sürdürdüklerine dikkat çekildi.
Rapora göre AB’de finansal sistem içinde şüpheli işlem araştırmalarını tetikleyen ana unsur tüm raporların yüzde 30’undan fazlasında nakit kullanımı oldu.
EUROPOL Direktörü Rob Wainwright, Avrupa polisi için kara para aklamada nakit kullanımının suçla mücadelede önemli engel oluşturduğunu bildirdi. Kurum, muhafazakar bir tahminle AB Üye Devletlerinde nakit yoluyla aklanan kara paranın her yıl 1.5 milyar avro dolayında olduğunu tahmin ediyor.
Kaynak: Anka