Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı karar ile tarihinde ilk kez ‘tekrar seçime’ girmeye hazırlanıyor.
Terörle mücadele kapsamında 14 yılda doğrudan 100 milyar TL harcayan Türkiye siyasi belirsizliklerle birlikte 1990’lı yıllardan daha ağır bir fatura ile karşı karşıya
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı karar ile tarihinde ilk kez ‘tekrar seçime’ girmeye hazırlanırken, diğer yandan gelen şehit ve çatışma haberleri ile piyasaların ısrarla uyardığı ‘90’lı yıllara’ geri dönüş tablosu çiziliyor. Ancak bu kez yaşanan ölümlerdeki kitlesellik ve yüksek teknolojili askeri mühimmatlar ile çatışmaların şehir merkezlerine kadar inmiş olması, hem can kaybı hem de ekonomik anlamda 90’lardan çok daha ağır bir faturayı Türkiye’nin karşısına çıkarıyor. Türkiye sadece PKK ile mücadele kapsamında 1984 ile 2008 yılları arasında doğrudan 100 milyar TL’lik harcama yaptı. Bu rakam Türkiye Büyük Millet Meclisi raporlarında, dolaylı maliyetler ve ekonomik kayıplar da hesaba katılarak 300 milyar dolar olarak açıklandı. Kaybedilen binlerce can ve ödenen bu faturaya rağmen, haziran ayı itibarıyla çatışmaların başlaması ile Türkiye yeniden zorlu bir viraja girdi.
233 MİLYONLUK DUVAR
Suruç’ta 20 Temmuz’da gerçekleşen ve 32 vatandaşın ölümü ile sonuçlanan patlamadan bu yana Doğu ve Güneydoğu’da 14 ilde ‘özel güvenlikli’ alanlar ilan edildi. Bölgeden yavaş yavaş zorunlu göç haberleri de gelmeye başlarken, askeri harcamalarda ciddi artışlar söz konusu. Suruç patlaması sonrası yapılan bakanlar kurulunun ardından ilk etapta Suriye sınırına 233 milyon TL maliyetle özel güvenlikli duvar inşa edilmeye başlandı. 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının sorunlu ve kaçak geçişinin olduğu noktalarına kurulacak olan ‘Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi’ ise aslında 2018 yılında tamamlanması planlanan 8 milyar Euro bütçeli ‘Entegre Sınır Yönetim Projesi’nin bir parçası niteliğinde. Suriye’de yaşanan olaylar nedeni ile 2 yıl önce yavaşlatılan proje bu şekilde geri dönmüş oldu. Son açıklamalara göre ise şu ana kadar duvarın 2.5 kilometrelik kısmı tamamlanmış oldu.
20 MİLYON TL’LİK ÖDENEK
Yoğunlaşan çatışmalar nedeni ile İçişleri Bakanlığı’nın aldığı ilk önlemler arasında ise özel ödenek çıkarmak yer aldı. Bakanlık Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valiliklerine 5 milyon dolardan toplamda 20 milyon dolarlık milyon liralık özel ödenek gönderdi. Öte yandan merkezi yönetimdeki bütçe harcamalarında ise haziran itibarıyla savunma harcamalarında ciddi bir çıkış gözleniyor. Haziran 2014’te 846 milyon TL’lik savunma güvenlik harcaması yapılırken, bu rakam Haziran 2015’te 1 milyar 115 milyon TL’ye çıktı.
Bu arada, operasyonların maliyetlerine bakıldığında, bir F16 savaş uçağının yüklü mühimmat ile bir saatlik uçuş maliyetinin 250 bin TL’yi buluyor. 24 Temmuz’da yapılan operasyondan bugüne kadar toplamda 190 hedef vurulması dikkat çekti.
Kaynak: Sözcü