CHP'li Murat Emir, Ahmet Davutoğlu'na o soruyu sordu...
KARŞI GAZETE | ÖZEL
ALEVİLER, DEVLETİN ŞEHİDİ DEĞİL Mİ?
Kaçınılmaz soru, Meclis'te soruldu... CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, cemevlerindeki şehit cenazelerini, parlamentoya taşıdı.
Karşı Gazete'ye konuşan Emir, son dönemde şehit olan 60’ın üzerinde kişinin bir bölümünün Alevi olduğunu ancak cenaze törenlerinde sıkıntı yaşandığını anlattı.
"Bazı şehitlerin ailelerinin isteğine rağmen cemevlerinde tören yapılmıyor. Ailelere 'resmi tören istiyorsanız camide yapılmalı' deniliyor. Bunun üzerine ailelerin bir bölümü hem cemevi hem camide tören yapmak zorunda kalıyor; bir bölümü ise sadece cemevinde tören yapıyor, o zaman Devlet adına kimse bu törenlere katılmıyor" diyen Murat Emir, uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesi ile ayrımcılığa ilişkin 14. maddesine aykırı olduğunu savundu.
"BU TARTIŞMA TÜRKİYE'DE BİTMİŞTİR"
"Devlet vergi alırken, askere çağırırken farklı mezhepten vatandaşlarına nasıl eşit davranıyorsa, öldüklerinde de aynı şekilde eşit davranmalı" yorumu yapan CHP'li Emir; Yargıtay 3. Dairesinin yeni verdiği karar ile cemevlerinin ibadethane kimliğinin yargı eliyle de tescillenmiş olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:
"Yani artık bu tartışma Türkiye'de bitmiştir. Kimsenin 'cemevindeki şehit cenazesine gitmem' deme hakkı yoktur. Aksi davranış ayrımcı, ilkel, mezhepçi ve Anayasa'ya aykırı olacaktır."
"ŞEHİDİN MEZHEBİNİ SORGULAMAK DEVLETİN GÖREVİ Mİ?"
Murat Emir, Başbakan Davutoğlu'na yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti.
-Farklı din ve mezhepten olan yurttaşlarımız şehit olduğunda, ilgili ibadethanelerdeki cenaze törenlerine sivil ve asker devlet yetkililerimizin katılmama nedeni nedir? Bu şehitlerimiz, devletimizin şehitleri değil midir?
- Camilerden kalkan şehit cenazelerinde resmi tören yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa, aynı törenler cemevi, kilise, havra gibi ibadethanelerde neden yapılmamaktadır?
– Bu konuda resmi bir karar alınmış mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konudaki görüşü nedir?
– Şehidimizin mezhebini ve dinini sorgulamak, devletimizin görevleri arasında mıdır?
– Cemevlerinin ibadethane sayılması konusunda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ve AİHM kararları mevcutken, devletimizin cemevlerini ibadethane olarak kabul etmesi için daha ne beklenmektedir?
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr