Rusya'nın 'doğal gaz tehdidine' karşı B planı yapanı, Nobel'e aday gösteriyoruz!
KARŞI GAZETE | ÖZEL
RUSYA VANALARI KAPATIRSA: DONARIZ!
Rusya, Suriye, NATO, Türkiye gerilimi doğalgaz alımında Rusya'ya bağımlı olmamız nedeniyle vatandaşta büyük endişe yarattı. Tam da kış aylarına denk gelen enerji sorunu Türkiye'nin elini kolunu bağlayacak mı? Rusya'nın her politik gerilimde oynadığı, "doğal gaz kozu"na karşı şimdiye kadar neler yapıldı?
Enerji uzmanlarıyla görüşen Karşı Gazete, vatandaşın aklındaki sorulara yanıt aradı... İşte Rusya ve Türkiye arasındaki enerji alışverişine dair merak edilenler...
- Türkiye'nin Rusya'ya enerji bağımlılığı ne düzeyde?
"TÜRKİYE'NİN YILLIK ENERJİ TÜKETİMİNİN %27’Sİ RUSYA'DAN"
Türkiye’nin; doğal gazı da, kömürü de, petrol ürünlerini de en büyük oranda ithal ettiği ülke Rusya. En çok tükettiği enerji hammaddesi olan doğal gazın yüzde 55’ini Rusya’dan ithal etmekte. Tükettiği petrol ve petrol ürünlerinin yüzde 16’sı ve kömürün yüzde 17’si yine Rusya’dan gelmekte. Son toplamda, Türkiye, yıllık bütün enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 27’sini Rusya’dan karşılıyor.
"RUSYA, EVİMİZDEKİ 4 AMPÜLDEN BİRİNİ SÖNDÜREBİLİR"
Dünya’da, enerjide tek bir ülkeye bu düzeyde bağımlı olan ülke sayısı son derece az.
Bir zamanlar, enerji tasarrufu gündeme geldiğinde sıkça kullanılan bir slogan vardı: “İki ampulden birini söndürelim.” Rusya’nın, iki ampulden olmasa da, dört ampulden en az birini söndürecek gücünün olduğu görülüyor.
"SON 10 YILDA RUSYA'DAN ENERJİ ALIMI ARTTI"
Üstelik Rusya’nın bu gücü giderek de artmakta. Bu ülkeden doğal gaz ithalatı, 10 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 40, kömür ithalatı ise yüzde 35 oranında artış gösterdi.
"RUSYA VANALARI KAPATIRSA, DONARIZ!"
-Rusya'nın 'vanaları kapatması' cümlesi Türkiye'deki vatandaş için ne anlama gelmektedir?
Sokaktaki vatandaşın kafasında bildik bir soru tekrar şekillendi: “Ya Rusya gazımızı keserse? Üstelik kış hemen kapımızdayken!” Rusya'nın 'vanaları kapatması' cümlesi Türkiye'deki vatandaş için kış kıyamette “donma” anlamına geliyor.
DOĞAL GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİ:ALMANYA'DA %20, RUSYA'DA %27, TÜRKİYE'DE %6!
-Her kış Rusya'nın tavrı nedeniyle gündeme gelen Doğalgaz depolama tesisleri konusunda Türkiye hangi noktadır?
Türkiye, ithal doğal gaza bağımlılık hızla artarken doğalgaz depolama kapasitesini de maalesef yeterince geliştiremedi. Arz güvenliği bakımından son derece önemli olan ve yıllık tüketim miktarının en az yüzde 20’si büyüklüğünde olması gereken doğalgaz depolama kapasitesi, yıllık tüketimin ancak yüzde 6’sı kadar tesis edilebildi. Söz konusu oran; ABD’de yüzde 18, Almanya’da yüzde 20, yüksek doğal gaz bağımlılığının olduğu bir diğer Avrupa ülkesi İtalya’da yüzde 30, Rusya’nın kendisinde yüzde 27 ve Ukrayna’da ise yüzde 49 düzeyindedir.
"RUSYA'NIN ENERJİ TEHDİDİNE KARŞI B PLANI YAPAN, NOBEL ÖDÜLÜ ALIR"
-Rusya'nın vanaları kapatması durumunda, Türkiye'nin 'B planı' var mıdır? Yoksa plan yapmak için çok mu geç kalınmıştır?
Kullandığınız enerjinin yüzde 27’si bir anda buharlaşırsa hazırdaki B Planı muhtemelen vatandaşın canını epey acıtır. Hele tabloya İran ve Irak da dahil olursa yüzde 45’e yakın kısmı buharlaşmış olur ve bu durum için geliştirilecek bir B Planı ile bir Nobel daha almak mümkün olabilir.
-Neden enerji konusunda - sürekli uyarılar yapıldığı halde- tek bir ülkeye bu derece büyük oranda bağımlı olunmuştur? Rusya'nın her türlü gerilimde enerji kozunu kullandığı bilindiği halde neden Akkuyu Nükleer Santrali ( kamuoyunun nükleere karşı tepkisine rağmen) Rusya'ya verilmiştir?
Öngörüsüzlük, hesapsızlık, konjonktürel iyimserlikler, enerji arz güvenliği meselesini hafife alma…
-Türkiye'nin satın alabileceği ya da üretebileceği enerji türü ve enerji alınacak ülkeler konusunda alternatifleri nelerdir?
Yerli kaynaklar (kömür) ve yenilenebilirler (güneş, rüzgar ve jeotermal), enerji verimliliği, enerji tasarrufu...
Burcu ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM.TR