Türkiye bundan 30 yıl önce de dünyanın en büyük 17’nci ekonomisiydi, 2013 sonunda da dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi oldu. Yani AKP iktidarında değişen hiç bir şey olmadı.
Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağını iddia eden başbakan yine sözünü tutamadı. Türkiye bundan 30 yıl önce de dünyanın en büyük 17’nci ekonomisiydi, 2013 sonunda da dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi oldu. Yani AKP iktidarında değişen hiç bir şey olmadı.
TÜRKİYE KENDİ LİGİNDE HEP ALT SIRALARDA
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden altısı gelişmekte olan ülkeler. Bu altı ülke, ekonomik büyüklükleri açısından sırasıyla; Brezilya, Rusya, Hindistan, Meksika, Endonezya ve Türkiye.
Ekonomik kıyaslamalar açısından bu ülkeler Türkiye ile aynı kategoride kabul ediliyor.
Ancak son 10 yıl içerisindeki ekonomik veriler kıyaslandığında Türkiye kendi liginde hep alt sıralarda.
EN BÜYÜK DEĞİL EN KÜÇÜK BİZİZ
Başbakan, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağını iddia ediyordu. Türkiye bundan 30 yıl önce de dünyanın en büyük 17’nci ekonomisiydi, 2013 sonunda da dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi oldu.
Kısacası AKP iktidarında değişen bir şey olmadı. Diğer taraftan, Türkiye ile aynı kategoride yer alan Brezilya dünyanın en büyük 7’inci ekonomisi olurken, Rusya 8’inci, Hindistan 11’inci, Meksika 14’üncü, Endonezya 16’ncı oldu.
Kısacası Türkiye kendi kategorisinde en alt sırada kaldı.
EN İSTİKRARSIZ VE EN KIRILGAN
Türkiye’nin de yer aldığı altı ülkenin son 10 yıllık büyüme performanslarına bakıldığında Türkiye büyüme hızı açısından ortalama yüzde 4.9 ile en hızlı büyüyen 3’üncü ülke oldu.
Büyüme hızı konusunda Hindistan ortalama yüzde 7.2, Endonezya ortalama yüzde 5.2 ile bizi solladı. Rusya ortalama yüzde 4.1, Brezilya ortalama yüzde 3.7 ve Meksika ortalama yüzde 2.6 ile gerimizde kaldı.
Türkiye büyüme hızı konusunda bu altı ülke içinde en istikrarsız olanı. Örneğin 2008 küresel mali krizi sonrası 2009’da bu altı ülke içinde ekonomisi en çok daralan ülke Rusya’dan sonra Türkiye oldu.
Türkiye ya çok yüksek bir büyüme hızı yakalıyor ya da büyüme hızı çok düşüyor. Bu istikrarsızlığın nedeni ise kırılgan ekonomimiz.
Türkiye bu altı ülke içinde Kredi Risk Takası (Credit Default Swap) yani kırılganlık endeksine göre en kırılgan ülke. Türkiye’yi; Rusya, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Endonezya izliyor.