Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nu değiştirmeye hazırlanıyor. Maliye’nin hazırladığı taslakta basın yayın organlarının haber yapma özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler olacak. Buna göre, vergi mahremiyetinin basın yayın yoluyla ihlali halinde ağır cezalar getiriliyor.
Vergi mahremiyetinin ihlal suçunun yaptırımı yeni taslakta 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 150 günden az olmamak üzere adli para cezasına çıkarılıyor. Görevinin doğası gereği sır saklamak zorunda olan devlet görevlisine uygulanan kısıtlama, yeni taslak ile işi kamuoyunu bilgilendirmek olan basın yayın organlarına da uygulanmak isteniyor. Taslaktaki değişiklik bu haliyle Meclis’ten geçerse, hiçbir basın-yayın organı, ‘mükelleflere veya bunlarla ilgili şahıslara, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin öğrendikleri sırları veya gizli kalması gereken diğer hususları’ haber yapamayacak
PATRON DAHİL HERKES SORUMLU OLACAK!
Yürürlükte olan Vergi Usul Kanunu, “Vergi muamelesi ve incelemesi yapan memurların, Vergi Yayın Organları’nda görevli olanların, komisyon üyelerinin ve bilirkişilerin” görevleri nedeniyle öğrendikleri sırları ve gizli kalması gereken hususları ifşa etmelerini yasaklıyor. Yeni taslakta ise basın yayın organları da bu kapsama alınıyor.
Buna göre, vergi mahremiyetinin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde ceza basın ve yayın organının sahibi hakkında uygulanacak. Basın ve yayın organının sahibi tüzel kişilikse kanuni temsilcileri ile duruma göre eser sahibi, sorumlu müdür, yayın yönetmeni, genel yayın yönetmeni, editör veya basın danışmanı gibi sorumlu müdürün bağlı olduğu kişiler de ceza kapsamında olacak. Vergi mahremiyetinin ihlali nedeniyle ortaya bir zarar çıkması halinde buna sebebiyet veren, zararı ödemekle yükümlü olacak.
ANAYASAYA AYKIRI BİR DURUM
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, taslaktaki ilgili maddeyi ‘haber yapma özgürlüğünü kısıtlayacak tehlikeli bir adım’ olarak değerlendirdi. Hamzaçebi,
“Taslakta vergi sisteminde öteden beri var olan vergi mahremiyeti kapsamının genişletildiği görülüyor. Ancak, vergi mahremiyeti kapsamının belirtildiği 9’uncu maddeye basın yayın organlarının da eklenmiş olması açıkça basın özgürlüğüne müdahaledir. Basının eline geçmiş olan bilgilerin yayınlanmasını vergi mahremiyetine sığınarak engellemek demokratik bir ülkede olamaz. Bu ancak otoriter yönetime sahip ülkelerde olur. Anayasaya açıkça aykırılık oluşturmaktadır” dedi.
Amaç kamu rantlarından zengin olanları saklamak
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AKP’nin reform adı altında yolsuzluklara ‘beş şeritli yol’ açan düzenlemeler getirdiğini vurguladı.
Erdoğdu şöyle devam etti:
“Yaptıkları düzenlemeler bir yolsuzlukları yapmayı kolaylaştırmak, ikincisi yolsuzlukların açığa çıkmasını zorlaştırmak, üçüncüsü de yolsuzlukları duyuranları tehdit etmek üzerine kurulu paketler getiriyor. Bu düzenleme anayasaya, evrensel hukuka, ahlaka aykırıdır.”
Verginin mahremiyeti kadar verginin aleniyetinin de kamu tarafından bilinmesinin bir ilke olduğunu kaydeden Erdoğdu, vergi mahremiyeti ile sadece o kişiye ait bazı sırların öğrenilmesine sınırlama getirilebileceğini bildirdi. Erdoğdu, “Ama herkesin vergi suçu işleyip işlemediği toplum tarafından bilinmesi gerekmektedir. Bu da verginin temel ilkesidir, buna vergide aleniyet denir. Yapılması planlanan ile fahiş yollardan zengin olmuş, AKP döneminde kamu rantlarında zengin olmuş bir takım şirketlerin vergi işlerinin öğrenilmemesi sağlanmaya çalışılıyor. Yolsuzluğu açıklayanlar yolsuzluk yapanlardan daha çok hapis cezası alacaklar” dedi.
Kaynak: sozcu.com.tr / Mehtap Ö. ERTÜRK