Sarayı gezmek isteyenler, internet üzerinden başvuruda bulunuyor. Seçilen
“Şanslı” vatandaşlara da, mail yoluyla Saray gezisine ilişkin ilk bilgiler ulaştırılıyor. En çok dikkat çeken bilgi
, “Rahat ayakkabı giyin” uyarısı… İlk mailden sonra, bu kez vatandaş telefonla aranıyor. Kendisine, Saray’da gerçekleştirilen turlardan hangisine katılacağı, tarih ve saati ile bildiriliyor. Normalde 20 kişilik gruplarla Saray vatandaşa gezdiriliyor. Ancak eşi ve çocukları ile gelen
“seçilmiş vatandaşlar” da geri çevrilmiyor.
KAYIT VE ÇEKİM YAPMAK YASAK
Saray’ın 5 kapısı var. Ziyarete gelen vatandaşlar, arkada kalan 1 numaralı kapıdan Saray’a alınıyor. Vatandaşın Saray gezisinin resmi adı
“Külliye ziyareti”… Saray’a delici, kesici alet, boya ve sivri uçlu materyal sokmak yasak. Cep telefonları girişte kapalı şekilde görevlilere teslim ediliyor. Ses ve görüntü kaydı yapan cihazlar içeri alınmıyor. Saray’da fotoğraf çekimi de yasak. Sadece Saray fotoğrafçıları, ziyarete gelen vatandaş grubunu toplu halde çekiyor. Bu toplu fotoğraf, ziyaret sonunda vatandaşa veriliyor. Vatandaşların tek başlarına Saray önünde ya da içinde fotoğraf çekmeleri de kesinlikle yasak.
ATATÜRK, ZİYARETÇİ GİRİŞİNDE…
Saray’a 1 numaralı kapıdan girildiğinde karşınıza bir
“Sürpriz” çıkıyor. Ziyaretçi girişinde Atatürk portresi asılı… Buradaki ilk kontrolün ardından üç kez daha kontrolden geçiliyor. Ziyaretçiler Saray’da “Milletin evine hoş geldiniz’ anonsuyla karşılanıyor. Hiçbir yerde ‘saray’ ifadesi kullanılmıyor, ‘külliye’ yazıyor.
“SİGARA TAKIMI”
Saray ziyareti, Cumhurbaşkanı’nın tebliğ salonu ile başlıyor. Erdoğan’ın ödül takdim ettiği salonunda kahve setleri, içki seti, gümüş renkli bir sigara takımı gibi materyaller sergileniyor. Salonda Atatürk Müzesi’nden alınan vazo da bulunuyor.
ALTIN RENGİ VE YEŞİL…
Saray’ın dekorasyonunda iki renk dikkat çekiyor: Altın rengi ve yeşil. Yeşil “cenneti” sembolize ediyor. Sarayın her yerinde aynalar, şamdanlar ve yapay çiçekler yer alıyor. Çalışanların kıyafetlerinde de turkuvaz renk hakim. Siyah giyimli garsonların yakalarında ve kadın personelin siyah başörtülerinde de turkuvaz şerit yer alıyor.
SARAY’IN BOZUK SAATİ…
Güney binasına giriş yapılan salonda ziyaretçilerin ilk karşısına çıkan, saat 15.00’i gösteren bozuk bir saat oluyor. Saray’ın her yerinde kameralar sizi izliyor. Bazı bölümlerde birden çok kamera yer alıyor. Sarayın içindeki ısı da 26 derece…
7 GÜN 24 SAAT ERDOĞAN VAR
Sarayı oluşturan Güney ve Kuzey binalar simetrik ve birbirinin aynısı. İki binaya da x-ray’den geçerek giriliyor. Her iki binanın girişinde dev ekranlı TV’ler var. Bu televizyonlarda 7/24 Erdoğan’ın çeşitli etkinliklerinden görüntüleri yayınlanıyor. Binaların arası o kadar uzak ki, arabayla yolculuk ediliyor. Kuzey ve Güney binalar arasındaki mesafe, arabayla yaklaşık beş dakika sürüyor. Saray’ın hemen yanında yapılan cami de gezdiriliyor.
TUVALETLER ALTIN DEĞİL
Saray’ın inşasından itibaren en çok konuşulan konulardan biri de, tuvaletlerin “altın kaplama olup olmadığı” idi. Ancak ziyaretçilerin girmesine izin verilen bölümlerdeki tuvaletlerde altın kaplama ya da altın varak bir materyal yok. Çalışma ofisleri ise daha mütevazı…
İŞÇİYE AYRI, VIP’E AYRI TABLDOT
Saray’ın Kuzey ve Güney bölümlerinin alt katında 300’er kişilik iki yemekhane bulunuyor. Çalışanlar burada ücretle tabldot yiyebiliyor. VIP odalarda ise farklı yemek çıkıyor.
İki binanın ortasındaki alan beton. Bir havuz yer alıyor. Ağaç ya da bitki görünmüyor. Bahçede olmayan o tek tük ağaçlar, Saray’ın içine alınmış. İdari binaların olduğu bölümde gerçek çiçek ve birkaç da ağaç var.
Bu kırmızı halıya basmak yasak!
Erdoğan’ın çalışma ofisinin olduğu üst kata çıkılan ve karşılama törenlerinin yapıldığı kırmızı halılı merdivenlerin etrafında, bugüne kadar görev yapmış cumhurbaşkanlarının portreleri yer alıyor. Buradaki merdivenleri ekranlarda ya da gazete sayfalarından görmeyen yoktur. Medyada “duşakabinoğulları” olarak kayda geçen, Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 Türk devletinin askeri üniformasını taşıyan askerlerle birlikte Erdoğan’ın poz verdiği o ünlü merdivenler. İşte bu merdivenlerde ziyaretin en ilginç uyarısı geliyor. Göreviler, “Kırmızı halıya basılmaması” konusunda uyarıyor. Yani Erdoğan’ın bastığı halıya, vatandaşın basması yasak. Vatandaşlar, ziyaret sırasında, giriş ve çıkış yaparken, o “önemli halının” etrafından dolaşıyorlar.
Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı
Saray’da 8 köşeli Selçuklu Yıldız’ı göze çarpıyor. Bu yıldızın sekiz köşesinin her birinin anlamı farklı. Merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik, Rabbine şükretmek ilkeleri 7 ayrı köşeyi sembolize ediyor. 8. köşenin anlamı ise “fakirliğini ve acizliğini bilmek…” Ama bu yıldız, tavanlarda altın renginde kendini gösteriyor.
Kaynak: Deniz Ayhan / Sözcü