Vestel, Rusya’da geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu ülkedeki fabrikasını kapattı. Vestel CEO’su Turan Erdoğan “Uçak düşürülmesi olayından önce fabrikayı kapamıştık. Bina her yerde bulunur. Makineleri taşıyacağız” dedi.
Rusya’da geçen yıl yaşanan ekonomik kriz sonrasında Vestel bu ülkedeki fabrikasını da kapattı. Turan Erdoğan, Rusya’nın ekonomik krize girmesiyle birlikte fabrikayı taşımaya karar verdiklerini ve yer arayışlarının sürdüğünü söyleyerek “Uçak düşürülmesi olayından önce fabrikayı kapamıştık.
Bina her yerde bulunur. Makineleri taşıyacağız. Yurtdışına da bakıyoruz ama Türkiye’ye de fabrikayı taşıyabiliriz” dedi. Vestel Rusya’da televizyon üretiyordu.Vestel, dünyanın en büyük mobil teknoloji etkinlerinden biri olarak kabul edilen Barcelona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’ne (MWC) 3 yıldır katılıyor. 22-25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen 95 bin ziyaretçinin katıldığı fuarın son günü Vestel CEO’su Turan Erdoğan’la buluştuk.
Akıllı cep’te hedef büyüten Vestel, fuar süresince hem yeni girişimlerde bulundu hem de fuarın yan etkinliği 4YFN’de (4 YearsFromNow) ‘yetenek avcılığına’ çıkıp yeni teknolojiler aradı.İspanya’da girişim ekosistemini büyütmek için 3 yıldır düzenlenen 4YFN’de MWC kadar ilgi görüyor.
Hatta önümüzdeki yıllarda teknoloji fuarlarının girişimci fuarlarına dönüşeceği yorumları yapılıyor. Vestel’in fuardaki standında Erdoğan bulunurken, aynı günlerde Vestel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Emre Zorlu ve Vestel Ventures Genel Müdürü Metin Salt da 4YFN’deydi. Erdoğan, “Apple ve Samsung’a bakın, yeni hiç bir teknolojiyi kendileri geliştirmiyorlar, yeni teknoloji üreten startup’ları satın alarak teknolojilerini yeniliyorlar.
Biz de bu fuarlarda yetenek avcılığı yapıyoruz” dedi. Erdoğan, bundan yıllar önce aldıkları İngiliz yazılım şirketi Cabot’u satın aldıklarında şirketin küçük olduğunu daha sonra büyüyerek Vestel için akıllı TVC teknolojileri geliştirdiğini belirtti.
TEK ANTENLİ ÖNLEM
4YFN’deki startup’ları inceleyen Metin Salt da ilgi duydukları startup’larla ilgili bilgi verdi. Cep telefonlarında bulunan 4 anteni tek antene indiren bir startup’la görüşen Vestel, bu teknolojiyle hem maliyeti hem de beyne giden radyasyon oranını düşürdürebileceğini iddia ediyor. Salt, “Bunu araştırıyoruz, gerçekten de bunu sağlıyorlarsa o startup’la ilgileneceğiz” dedi. Vestel, bu şirketle ‘gizlilik anlaşması’ yaparak kullandıkları teknolojiyi incelemeye aldı.
Hedef yüzde 10 pazar payı
VENUS 3 modelini ve yeni telefonlarının prototiplerini fuarda tanıtan Vestel, 1 Nisan’da Türkiye’de de atağa kalkmayı hedefliyor. Turan Erdoğan, 4.5 G teknolojisiyle birlikte Türkiye’de yeni kampanya başlatacak 3 operatörle de anlaştıklarını ve 3 operatörün kampanyalarında da Vestel’in telefonlarının satılacağını söyledi. Vestel bugüne kadar operatörlerin kampanyalarına girmemişti. Erdoğan hedeflerinin 7.5 milyonluk akıllı telefon satışınından yüzde 10 pay almak olduğunu kaydetti.
3 yabancıyla görüşüyor
VESTEL MWC’de akıllı telefon üretimi için İsviçreli operatör Swisscom, İtalyan operatör TIM ve İspanyol operatör Telefonica ile de görüşmelere başladı. Vestel Türkiye’deki operatörlere yaptıkları üretim gibi yabancı operatörlere de üretim yapmayı amaçlıyor. Televizyon ve beyaz eşyada 152 ülkeye ihracat yapan Vestel, bu kozunu akıllı telefonda da kullanmak istiyor.
Kırılmayan telefon
VESTEL standını ziyarete gelen Alman şirketin temsilcileriyle konuşurken elindeki telefonu yere atan Vestel CEO’su Turan Erdoğan, yanındaki gazetecilere de “Bu prototip, kırılmıyor, yere atınca zarar görmüyor. Bu telefonu da ürettik” dedi. Erdoğan akıllı cep telefonu üretiminde müşterilerin taleplerine yönelik üretimin önemine dikkat çekerek yaşlılar ve çocuklar için farklı özelliklere sahip telefonların tasarlandığını kaydetti.