Yabancılar sessiz sedasız kaçtı

Seçim sonrası Türkiye piyasaları büyük iyimserliğe kapılırken yabancı yatırımcının borsa ve Hazine bonosundaki satışı hızlandı. 10 ayda 5.4 milyar dolar satış yapan yabancı, son 2 haftada 916 milyon dolar götürdü.
Genel seçimlerde tek parti iktidarının çıkmasının ardından Türkiye’de iyimserlik rüzgarları eserken yabancı yatırımcının farklı düşündüğü ortaya çıktı.

İç piyasada döviz kurları düşüp, tüketici güveni artıyor gözükmesine karşın Türkiye’ye daha önce yatırım yapan yabancıların hem Hazine bonosu hem de hisse senetleri piyasasındaki satışları sürüyor.

Seçimlerin yapıldığı hafta 216 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı yapan yabancı yatırımcılar, seçimlerden bir sonraki haftada da 233 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı gerçekleştirdi.

Uzmanlar piyasalarda gerçekleşen bu satışların temel nedenlerinden birinin de son iki yıldır bankacılık, şirketler ve medyayı hedef alan hukuksuz ‘çökme’ operasyonları olduğunu belirtiyor.

SEÇİM SONRASI 916 MİLYON DOLAR GİTTİ

Türkiye’nin yabancı yatırımcılar nezdindeki imaj kaybı rakamlara da net şekilde yansıyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre yabancı yatırımcıların, menkul kıymetlerde gerçekleştirdiği büyük satış dalgasını seçimlerden sonra da devam ettirdiğini ortaya koydu.

2015'in ilk 10 ayında repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinde 5 milyar 449 milyon dolarlık net çıkış gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde de 916 milyon dolarlık net satışa imza attı.

Yabancıların elinde tuttuğu menkul kıymetlerden gerçekleştirdiği 10 aylık toplam çıkış tutarı ise 6,4 milyar doları buldu.

Kaynak: ozgurdusunce.net

    :

    :

    :

    :

    "Yabancılar sessiz sedasız kaçtı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete