'Anayasa'nın 138 maddesi bu memlekette ölmüştür'

Antalya Manavgat Baro Temsilcisi Avukat Metin Açıkgöz, avukatlık mesleğinin ancak; insan haklarına dayalı, demokratik hukuk devletinde bir anlam kazanacağını söyledi.
ÇELENK BIRAKTILAR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde görev yapan avukatlar 5 Nisan Dünya Avukatlar Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 
       
Baro temsilcisi avukat Metin Açıkgöz, Cumhuriyet Meydanı'nda günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.  Açıkgöz, yaptığı konuşmasında, yaşadığımız geçmiş dönem içinde kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl yok edildiğini görüldüğünü ifade etti. 
       
Yürütmenin önce yasamayı arkasında da da yargıyı nasıl hakimeyeti altına alındığının hep birlikte görüldüğünün altını çizen Açıkgöz, 'Ne acıdır ki, yasama erkinin başkanı, basına yaptığı açıklamada, 'Anayasa'nın 138 maddesi bu memlekette ölmüştür.' diyerek durumun vahametini açıkça ortaya koymuştur. Burada mahkemelerin bağımsızlığını taşıyan Anayasa'mızın 138 maddesini tekrar hatırlatmakta yarar görüyoruz. " diye konuştu. 

'HAKİMLER GÖREVLERİNDE BAĞIMSIZLARDIR'
     
Açıkgöz, demokrasinin ve evrensel hukukun temel ilkelerinden biri olan yargı bağımsızlığını düzenleyen bu maddeye göre 'Hakimler görevlerinde bağımsızlardır. Anayasa kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiç bir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez tavsiye ve telkinde bulunamaz hükümü hatırlattı. 
       
5 Nisan Avukatlar Günü'nü ülke ve millet için yeni bir başlangıcı olarak gördüklerini vurgulayan Açıkgöz, geçmiş dönemde yaşanan tüm olumsuzları bir kenara atıp herşeye başlamanın daha doğru olacağını düşündüklerini söyledi. 

"KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNİN NASIL YOK EDİLDİĞİNİ GÖRDÜK"
       
Geçmişi iyi tahlil etmeden de geleceği sağlam temeller üzerine kurmanın mümkün olmayacağına dikkat çeken Açıkgöz, "Bu nedenle yürürlükteki hukukun üstünlüğü ve insan haklarının nasıl yok edildiğini iyi irdelenmesi gerekir. Geçmiş dönemde kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl yok edildiğini hep birlikte gördük. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiç bir surette değiştirme ve bunların yerine getirilmesini geçiktiremez. Anayasa'nın emredici hükmü bu olmasına rağmen, yürütme organından yargı kararlarının uygulanması talep edilmesi ile ilgili olarak' Yaptığımız hukuksuz bir şey yok, güçleri yetiyorsa yıksınlar' cevabı yargı kararlarının yürütme organı tarafından nasıl değerlendirildiğini açıkça ortaya koymaktadır. " ifadesini kullandı. 
     
Açıkgöz, çağın gerisinde kalan avukatlık mesleğinin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalan 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun yeniden gözden geçirilmesi ve değiştirilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

    :

    :

    :

    :

    "'Anayasa'nın 138 maddesi bu memlekette ölmüştür'" hakkında Tweetler

    DİĞER GENEL HABERLERİ