Yapılan araştırmalar sonucunda; yataklardaki ev tozu akarlarının, zeminlerdeki tozlardan 100 kat daha fazla olduğu belirlendi.
"AKARLAR, BÖCEKLERDEN FARKLI BİR YAPIDADIR"
ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Parazitoloji Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman Yazar, bahar ayları ile birlikte evlerde kapsamlı temizliklerin başladığını hatırlattı. Prof.Dr. Yazar, yaptıkları araştırmada gecekonduların yüzde 72.7'sinde, müstakil evlerin yüzde 47.9'unda, apartman dairelerinin yüzde 18.2'sinde ev tozu akarı belirlendiğini, sobalı evlerin yüzde 67.5'inde , kaloriferli evlerin ise yüzde 78.7'sinde akar olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Süleyman Yazar, ev tozlarının önemli bölümünün akar içerdiğini belirterek, şöyle dedi:
"Akarlar, sanılanın aksine böceklerden farklı bir yapıdadır. Bazı akarlar, ev tozlarında yaşayarak, çeşitli hastalıklara neden oldukları için bunlara 'Ev tozu akarı' denilmiştir. Çoğunlukla döşeme, tekstil ürünlerinde, yatak, şilte ve halılarda bulunan ev tozu akarları, deri döküntülerinin yanı sıra hububat, küf, bakteri ve mantarlarla beslenir."
YATAKLAR, EV TOZU AKARLARININ EN ÇOK BULUNDUĞU YER
Tıbbı Parazitoloji Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman Yazar, akarların giysiler sayesinde evden eve yayılabildiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Yataklardaki ev tozu akarı, zeminlerdeki tozlardan 100 katı daha fazla. Akarlar giysilerle evden eve yapılabildiği gibi toz ve rüzgarla da taşınabilir. Yataklar ev tozu akarlarının en önemli bulunduğu yerler olarak kabul edilir."