İşadamı Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fina Enerji’nin rüzgar santrali projesi 3. havalimanına takıldı. Ulaştırma Bakanlığı uçak rotasında yer alan rüzgar güllerinin başka yere taşınmasını istemesi önemli bir ayrıntıyı gözler önüne sererek, tehlikenin boyutunu resmetti.
İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı, ağaç katliamı ve ekolojik tahribat iddialarının ardından bu kez de rüzgar enerjisi engeliyle karşılaştı. Tayakadın köyüne yapılması 2012’den beri gündemde olan rüzgar türbinlerinin, havalimanına inip kalkacak uçakların rotasında olduğu anlaşıldı. Ulaştırma Bakanlığı, ağaçlık alanlarıyla bilinen Tayakadın’daki santral alanının taşınmasını isteyince, şirket yeni bir santral sahasına aramaya başladı.
UÇAK İNİŞ KALKIŞTA SORUN YAŞAYABİLİR
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Fiba Grubu’na bağlı Fina Enerji, uzun süre önce İstanbul’daki Tayakadın köyünde 50 MW kapasiteli rüzgar santraji kurmak için izin aldı. EPDK tarafından izin verilmesinin ardından proje aşamasına gelindi.
Ancak proje doğrultusunda inşaata başlanılamadan önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı şirkete uyarıda bulundu. İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının santral için izin verilen bölgenin çok yakınında olduğunu bildiren bakanlık, santralin faaliyete geçmesi halinde uçak iniş kalkışında sorun yaşanacağını bildirdi.
Yapılması planlanan rüzgar türbinlerinin, uçakların havalimanına yaklaşma alanı içinde kalacağını belirten bakanlık, şirkete, “Yer değişikliği için başvurun” dedi.
MÜCBİR SEBEP SAYILACAK
Bunun üzerine şirket, tahsisli sahasını değiştirmek için EPDK’ya başvurdu. Fina Enerji, yeni santralin nereye yapılacağı konusuda da talepte bulundu. Yeni santral alanının yine aynı bölgede olması talep ediliyor. Edinilen bilgiye göre, şirketin yer değişim talebi, normalde bu tip taleplere sıcak bakmayan EPDK tarafından “mücbir sebep” kapsamında değerlendirilecek. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından onay verilmesinin ardından henüz proje halindeki santral, yeni alanına taşınacak.
ABD'Lİ GE İLE ANLAŞTI
Proje 2012’den beri gündemde. O dönem yapılan açıklamalara göre 14 bin eve enerji sağlaması planlanan proje için General Electric (GE) ile anlaşılmıştı. Ağaçlık alanlarıyla bilinen Tayakadın’la ilgili havalimanı kamulaştırma çalışmaları da o yıllarda başlamıştı. 3. havalimanı, yapılacağı bölgedeki sulak ve ağaçlık alanlarda tahribat yaratacağı gerekçesiyle eleştirilere hedef oluyor.
Çevre Mühendisleri Odası’nın 2.5 milyon ağacın, 70 sulak alanın, sekiz derenin yok edilmesine neden olacağını öne sürdüğü havalimanı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Havalimanı sahasının dörtte üçlük bölümü bataklık konumunda, taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değil. Zemini sağlamlaştırmak için dünyada da kullanılan Wick Drain tekniği kullanıyoruz” demişti.