Süleyman Şah Türbesi’ni bir gecede taşıyıp, karakol binasını imha eden hükümetin, 12 yıl önce ”Türbe taşınmasın” diye kanun çıkarıp, 4 milyon lira (O zamanki parayla 4 trilyon lira) harcadığı ortaya çıktı.
Yasa tasarısını
Abdullah Gül’ün başında olduğu
Dışişleri Bakanlığı hazırladı, Erdoğan da ”Türbe, bulunduğu yerden taşınmadan tahkim edilmeli” dedi ve Başbakan olarak imzalayıp TBMM’ye gönderdi. 227 milletvekili kabul oyu verdi, tasarı yasalaştı.
Bu kanun ile Suriye’nin Süleyman Şah Türbesinin taşınması isteği reddedildi ve türbe ile Saygı Karakolunun baraj suları altında kalmaması için tahkim edilmesi benimsendi. Erdoğan imzalı kanun tasarısının gerekçesinde ”Türbenin halen bulunduğu yerden taşınmaksızın tahkim edilmesi uygundur” denildi. Türkiye bu iş için 4 milyon lira harcadı.
ECEVİT BAŞLATTI
1995 yılında Suriye, Fırat Nehri üzerinde Teşrin Barajı inşasına başladı ve 1999′da da, Türkiye’den de Karakozak bölgesindeki Süleyman Şah Türbesi’nin başka bir alana taşınmasını istedi. İktidardaki Ecevit hükümeti bu isteği reddetti. Türkiye ile Suriye arasında görüşmeler başladı.
Görüşmeler 2003 yılına kadar sürdü ve Abdullah Gül başkanlığındaki 58. hükümet döneminde ve 22 Ocak 2003 tarihinde Ankara’da “Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesi tutanağı” imzalandı. Bu tutanağa Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Umur Apaydın ile Suriye Toprak Reformu Genel Müdürü Khalid Al Kallas imza attı.
14 Mart 2003 günü ise Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 59. hükümet kuruldu. Abdullah Gül, Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oldu. Erdoğan Başbakanlık koltuğuna oturduktan 20 gün sonra da 4 Nisan 2003 günü Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan “Türkiye ile Suriye Arasında Süleyman Şah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanağın Onaylanmasına” ilişkin yasa tasarısını TBMM’ye gönderdi.
”YERİNDE TAHKİM EDİLMELİ”
Erdoğan imzalı tasarının gerekçesinde ” Suriye’nin 1995 yılında Teşrin Barajını inşa etmesi sonucunda, baraj gölünün sularının tehdidi altında kalan Süleyman Şah Türbesinin, yerinde tahkim edilerek güçlendirilmesi ve bu amaçla Türk tarafınca hazırlanan tahkimat projesinin uygulamaya konulması gereksinimi doğmuştur. Türbenin halen bulunduğu yerden taşınmaksızın tahkim edilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır” denildi. Meclis tasarıyı 16 Ekim 2003 günü görüşerek benimsedi. Tasarıya 227 kabul oyu verildi.
12 yıl önce Erdoğan hükümeti çıkardığı yasa ile, Süleyman Şah türbesinin bulunduğu yerden taşınmaması ve 4 milyon harcanarak baraj gölü sularından korunmasını sağladı. 12 yıl sonra ise Davutoğlu hükümeti Türbeyi ve Saygı karakolu arazisini terketti.
NELER YAPILDI ?
12 yıl önce Suriye ile imzalanan anlaşma sonucu Karakozak bölgesindeki Süleyman Şah Türbesinde 4 milyon lira harcanarak şu işlemler yapıldı:
-Türbeden itibaren Halep-Haseki anayoluna kadar olan 6 metre genişliğinde bağlantı yolu yapıldı. Türbenin bahçe duvarları altına her biri 80 santim çapında fore kazıklar çakıldı. Mevcut karakol binası yıkılarak, yerine, taban alanı 260 m2 ve zemin kat taban kotu 330,50 metre olan tek katlı bir karakol binası yapıldı. Türbe bahçesine her biri 100 cm çapında gergi kazıkları konuldu.
-Türbe ve karakol çevresine 3.28 metrelik betonarme çevre duvarı inşa edildi ve bu duvar üzerine 2.00 metre yüksekliğinde emniyet çiti yapıldı. Çevre duvarının iç kısmına drenfleks döşenerek, çevre drenajı sağlandı. Türbe çevre duvarı içinde kalacak arazi 327,00 metre koduna kadar toprak ile dolduruldu ve çevre düzenlemesi yapıldı. Türbenin ön tarafında bulunan hayrat çeşmesi yeniden inşa edildi. Türbe temeli ıslah ve Türbe binası restore edildi. Karakol binasında atık suların arıtılması amacı ile, biyolojik arıtma tesisi inşa edildi.