AKP’nin ‘torba teklif’ sürecindeki usulsüzlüklerini, TBMM Başkanı Çiçek bile savunamadı. İtirazlara hak veren Çiçek, hazırlanan raporu Plan ve Bütçe Komisyonu’na geri gönderdi. Komisyon ise raporu ‘İçtüzüğe uygun’ buldu.
AKP’nin ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmeleri sırasında sergilediği kural tanımaz tutumu muhalefetin “yolsuzluk ve usulsüzlüklerinize kılıf yaratıyorsunuz” eleştirilerinde bulunduğu ‘torba teklif’ sürecinde doruğa çıktı. TBMM Başkanı Çiçek’in HDP’li vekillerin başvurusu üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı müdahale de sonuçsuz kaldı.
‘Torba yasa’ teklifi, TBMM’ye sunulduğu ilk günden itibaren İçtüzük maddelerinin birbiri ardına çiğnendiği bir süreç yarattı. Teklif, aynı gün içinde önce AKP TBMM Grup Başkanlığı!na, sonra TBMM Başkanlığı’na, sonra asli komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na ve tali komisyon olarak 6 ayrı komisyona hızla havale edildi. Komisyon Başkanlığı da teklifi hemen işleme alarak üyelerin e-posta adreslerine gönderdi. Komisyon hemen gündem yayımlayarak toplantı çağrısı yaptı.
SAHTE İMZA ŞÜPHESİ
Aralarında teklif sahibi milletvekillerinin de bulunduğu tali komisyon başkanlarının yazılarında birbirinden farklı imzalar tespit edildi, ıslak imzalarının bulunmadığı görüldü ve bazı imzaların fotokopi ile çoğaltıldığı kuşkularına yol açtı. Ayrıca metinlerdeki benzer cümleler de dikkati çekti.
İçtüzük ihlalleri, görüşme sürecinde de devam etti, komisyon yetkisi içinde olmamasına karşın metne yeni kanun sayılabilecek eklemeler yaptı. Bu gelişmeler üzerine komisyonun HDP’li üyeleri, TBMM Başkanlığı’na başvurarak, yanlış işlem yapıldığı ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini iddia ettikleri teklifin Genel Kurul’da görüşülmesinin reddini istedi.
ÇİÇEK İTİRAZ KABUL ETTİ
AKP’li TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başvuru üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na bir yazı yazarak komisyon raporunu iade etti. Çiçek yazısında, teklif metninde yer almayan bazı maddelerin ihdas edilerek Komisyon’un kabul ettiği metne eklendiğinin görüldüğünü belirtti. İçtüzükte “komisyonlar... kanun teklif edemezler, kendilerine havale edilen işler dışında kalan işlerle uğraşamazlar,...” hükmünün yer aldığına dikkati çeken Çiçek, “Açıklanan nedenlerle konuya ilişkin rapor ve metin yeniden değerlendirilmek üzere dosyası ile birlikte geri gönderilmiştir” dedi.
HATAYI DÜZELTMİŞLER!
Komisyon Başkanı Recai Berber, TBMM Başkanlığına yazdığı yanıtta, İçtüzüğün “Komisyon gündemine hâkimdir, üyeleri tarafından gündeme alınması teklif edilen işler hakkında karar verir” hükmünü anımsattı. Komisyonların, tasarı veya tekliflerin maddelerini, düzenlemenin yapıldığı konuyu esas alarak, ulaşılmak istenen amacı daha açık ve net bir şekilde ifade ederek veya düzenlemelerdeki ‘teknik hata ve yanlışlıkları düzelterek kabul edebileceklerini’ iddia eden Berber, “Komisyonumuz kendisine havale edilen Kanun Teklifini İçtüzüğe uygun olarak görüşmüştür” yanıtını verdi.
Kaynak: Nurcan Gökdemir | BirGün