"Başkanlık sistemi yeni anayasa tartışmalarının özünü temsil ediyor"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda yakalanmış ivmeden memnunuz" dedi.
Kalın, IŞİD'le mücadele kapsamında 125 ülkeden 36 bin 656 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konduğunu ve 93 ülkeden 3 bin kişinin de sınır dışı edildiğini açıkladı.
Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme dair gelişmeleri basın mensuplarına değerlendiriyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Cumhurbaşkanımızın 2016 yılındaki programları yoğun bir şekilde devam edecek. Külliyemizdeki inşaat çalışmaları da devam ediyor. Burada inşa edilecek kongre salonunu başvuran herkes kullanabilecek. Külliye içerisindeki Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin inşaatı başlayacak. Böylece Beştepe Külliyesi yeni binaların eklenmesiyle fiziki gelişmeleri devam edecek.
"SON DÖNEMDE BAŞKANLIK İÇİN YAKALANAN İVMEDEN MEMNUNUZ"
Yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda yakalanmış ivmeden memnunuz. Yeni Anayasa şüphesiz Türkiye'nin 2023 yılı için atacağı adımlar için çok önemli olacaktır. Yeni Anayasa, 2023'te Türkiye'nin dünyada kendini nasıl konumlandıracağını belirleyecek bir adım olacaktır. Meclis'te Anayasa uzlaşma komisyonu çalışması başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızda bu teşviklere destek vermek için bir takım çalışmaları oluyor.
En temel konu Başkanlık sistemi tartışmasının halkın devletle ilişkisi belirleyecek bir model tartışması olmalıdır. Bu kontrol denge mekanizmasında başkanlık sisteminde yapılmasıdır. Önümüzdeki haftalarda, aylarda tartışmalar devam edecek. Biz bu tartışmalardan büyük memnuniyet duyuyoruz.
"TERÖRLE MÜCADELE KÜRTLERLE YAPILAN BİR MÜCADELE DEĞİLDİR"
Türkiye aynı anda bikaç terör örgütü ile mücadele etmektedir. Nasıl DAİŞ ile mücadele uluslararası toplumun bir gündemi ise PKK ile mücadele de böyle olmalıdır. Türkiye'nin terörle mücadelesini zaafa uğratacak türden açıklamalardan uzak durulması gerekmektedir. Biz Avrupa'da terörle mücadelede atılan adımları ve ifade özgürlüğünün nerde başladığını gayet iyi biliyoruz.
Terör örgütü ile yapılan mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir. Ne siyasi ne de sosyolojik manada terör örgütünün Kürt vatandaşlarımızı temsil ettiğnii söylemek mümkün değildir. Sürecin devamı terör örgütünün koşulsuz bir şekilde silah bırakmasına bağlıdır. Terörün her türünü eşit bir şekilde aynı bakış açısı ile reddetmek durumundayız. DAİŞ ve PKK terörü arasında bir ayrım söz konusu değil.
IŞİD'le mücadele kapsamında 125 ülkeden 36 bin 656 kişiye ülkeye giriş yasağı konmuştur. 93 ülkeden 3 bin kişi de sınır dışı edilmiştir.
Devamı gelecek...
Kaynak: DHA