İstanbul Gaziosmanpaşa’da 258 hanenin bulunduğu 60 dönümlük alan imara açıldı.
Bakanlar Kurulu, bölgedeki 16 mahallenin 13’ünü sağlam olduğu halde riskli alan ilan etti Geçtiğimiz ay belediyeden tebligat alan mahalle sakinleri mağdur edildiklerini söyledi.
Bazıları, “Bize çok az metrekare düşecek. İnşaatı yapacak şirket zengin olacak” dedi
16 mahallesinden 13’ü sağlam olduğu halde riskli alan ilan edilen İstanbul Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm, itirazlara rağmen uygulanma aşamasına geldi.
Geçtiğimiz hafta İslambey olarak bilinen ve planlarda “şehir parkı” olarak gözüken Sarıgöl Merkez Mahallesi’ndeki 60 dönümlük arazinin uygulama imar planları ilçe belediyesinde onandı.
Parselde 311 milyon dolar gelir getirmesi planlanan We Haliç projesi yükselecek. Gaziosmanpaşa’nın Sarıgöl Merkez Mahallesi 26 Ocak 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi.
2006 tarihli planlarda “şehir parkı, okul alanı” fonksiyonu verilen parselin 53 bin metrekaresi Maliye Bakanlığı’na, 443 metrekaresi şahıslara, 57 metrekaresi de Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne ait.
4 bin 760 metrekarelik kısım ise yol ve tescil dışı alan olarak gözüküyor. Plana konu olan arazinin büyük kısmında ağırlıklı olarak tapu tahsis belgeli 258 hane bulunuyor. 1950’lerde kurulan mahalle, riskli alan ilan edildikten sonra önce bölgenin 1/5 binlik planları hazırlandı.
7 ocakta da Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclisi’nde 1/1000’lik uygulama imar planları onandı. Plan değişikliği ile 60 dönümlük şehir parkı, “konut, cami, okul, sosyal kültürel tesis” fonksiyonuna alındı. Emsal 2.48 olarak belirlendi.
TEBLİGATLAR GİTTİ
Riskli alan kararı sonrası mahalledeki evlere aralık ayında belediyeden tebligatlar gitti. Çoğunluğu tapu tahsis belgeli olan mahalle sakinleri anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı.
Belediye ile sözleşme imzalamayan mahalle sakinlerinden Durmuş Gegin, “Bize 1980’lerde Bakanlar Kurulu kararı ile tapu tahsis belgeleri dağıtıldı. 2006 yılında belediyeye başvurup imar izni istedim ama ‘orası şehir parkı imar veremeyiz’ dediler. Şimdi riskli alan deyip imara açtılar.
Bize de sahip olduğumuzdan daha az metrekareler teklif ederek mağdur ettiler” dedi. CHP Gaziosmanpaşa Belediye Meclis Üyesi Ahmet Gürbüz ise parselin imara açılmasına tepki gösterdi. Gürbüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planları yargıya taşıyacaklarını söyledi.
Bu evlerin hepsi yıkılacak yerine ‘We Haliç’ kuleleri yükselecek!
Yeni kentsel dönüşüm planına göre mahallede 175 bin metrekare inşaat yapılacak. Hak sahiplerine verilecek inşaat alanı 68 bin 255 metrekare. Yani toplam inşaat alanının yüzde 39’u hak sahiplerine, yüzde 61’i yüklenici firmaya verilecek.
Yüklenici firma Ilgın İnşaat’ın daha planlar hazırlanmadan 28 Mart 2014’te yaptığı değerleme raporunda proje ile ilgili ayrıntılar yer alıyor.
Rapora göre mahallede yapılacak “We Haliç” projesinin inşaat alanı 213 bin 433 metrekare, satılabilir alan 130 bin 194 metrekare. Projenin maliyetini 109 milyon dolar olarak hesaplayan inşaat şirketi satıştan 311 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.
Kaynak: Sözcü Gazetesi