Melih Gökçek'in ODTÜ'ye 3. bir transit yol yapma planını ortaya çıkaran Akademisyen, Şehir Plancısı Tahir Çalgüner'e, Şehir Plancıları Odası tarafından soruşturma açıldı.
KARŞI GAZETE
Şehir ve bölge plancısı, akademisyen Tahir Çalgüner’e
Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi çok manidar bir zamanlama ve zamanda soruşturma açtı.
Soruşturma nedeni ise oldukça ilginç; Odanın yaptığı “toplumsal”muhalefete engel olmak ve mevcut oda yönetimini yazılı ve internet basını yoluyla eleştirmek.
Bu konuda görüşlerini aldığımız Şehir ve bölge plancısı Çalgüner; Ş.P.O’nun “çakma muhalefet anlayışının deşifre edilmesinin toplumsal bir muhalefet görevi olduğunu söyledi.
Çalgüner; "İmar ve planlama konularında bu muhalefeti ve dava açma hukuki hakkını, hakkıyla kullanan sadece Mimarlar odası var. Endişem odur ki; mahkemeler de açılan davalarda bundan sonra özellikle Kent bütününü ilgilendiren büyük ölçekli imar ve planlama projelerinde; Mimarlar odasının dava açma ehliyeti olmadığı yönünde, yada “ilgili meslek odası olmadığı” yönünde alınacak kararlara sıklıkla rastlayabiliriz.” dedi.
"KONJEKTÜR ODALARI" MI YARATILIYOR?
Çalgüner,
Torba Yasa çıkışından önce de filen bazı meslek odalarının başına “torba” geçirildiğini yada başına torba geçirilmiş kişiler tarafından yönetildiğini vurguladı. "Hayat boşluk kaldırmaz" diyen Çalgüner; "Toplumsal sivil muhalefette bir boşluk olursa, toplum bu örgütlenmeyi başka mekanizmalar kurarak aşar. Ancak burada temel görev meslek odası üyelerine düşüyor. Meslek odası üyeleri açılan davalara “müdahil olma” dilekçesi vererek teknik ve mesleki görüşlerini dosyaya iletebilirler. Ayrıca; odalarını denetleyebilir ve sorgulayabilirler. Şehir plancılarını ben bu konuda biraz ihmalkar görüyorum." dedi.
ŞEHİR PLANCILARI ODASINA ÇAĞRI
Özellikle
ODTÜ yolları ve
AUAP 2038 gibi kent bütünü ve makro formunu ilgilendirecek “büyük projeler” ile ilgili şeklen yada esastan açacakları dava dilekçelerinin tam metnini odanın web sitesinden yayınlama önerisinde bulunan Çalgüner; toplumsal muhalefet görevi üstlenen kişilerin şeffaf olması gerektiğini belirterek toplumsal sesin volümüyle teknik açıdan oynamayın dedi.
ÇALGÜNER YOLUNA DEVAM EDİYOR
Çalgüner; Üniversiteler - Oda yönetimleri - Belediye Başkanları üçgeninde geliştirilen “büyük rantsal projelerin” toplumsal projelere dönüştürmesi gerektiğini vurguladı. Çalgüner "Bunun için toplumun ve özellikle meslek adamlarının duyarlılıklarını konjektürel olarak bu üç kuruma kaydırması gerekir" dedi. Oda mevcut yönetimi tarafından kendisine açılan soruşturmaya da “disiplin soruşturması” olarak değil “meslek (adamı) disiplini” sorunu olarak baktığını söyleyerek. Bu tür Gökcekvari çıkışlar bana “vız gelir tırıs gider” dedi.
TEKZİP | TMMOB Şehir Plancıları Odası
Şehir Plancıları Odası'nın tekzibi üzerine
Sn. Tahir Çalgüner'in cevabi yazısı:
Sayın Oda Başkanım Orhan Sarıaltun’a cevabımdır.
1. Dikkat ederseniz; İlgili haberin altında “ODTÜ 3. YOL” linki var. Bu yeni bir konudur. Sizin bahsettiğiniz 1. yol ve 2. Yol(tünel).Yolları karıştırmayın.
2.Ben bu iki yola, oda dava açmadı demedim. “Yanlış dava” açtı dedim. Sizin yol güzergâhından anladığınız 800 m lik ODTÜ geçişi. Ben ise Çayyolundan Dikmene kadar uzanan fiili inşaatların başladığı ve mevcut 25.ooo’lik nazım imar planlarda da görülmeyen, kent bütünü “güzergahtan” bahsediyorum.
3.Açıklama metninin altına eklediğiniz kısa dava bilgi notu yerine bu konu ile açtığınız dava dilekçelerinin ilk sayfasını da karşı gazetesine gönderseydiniz bile, bu durum kolaylıkla anlaşılabilirdi.
4.Olayı “kişisel” olarak algılamanız beni üzdü. Olay “kişisel” değil “kentsel” dir.
5. Seneler önce beraber oda yönetim kurulunda beraber üye olarak bulunduğumuz zamanda da ben bu konuları size ve yönetim kuruluna izah ettim. Ve yollarımızı ayırdık.
“Akademisyenlik” bir ruh hali demektir. Akademik faaliyet içinde olan, özgür kişi anlamındadır. Sizde bilirsiniz ki; benim unvanla, şunla bunla işim olmaz.Bu tür dünyevi şeylerin arkasına da sığınmam.Teknik açıklama yapmam ise; bırakınız meslek odası üyesi olmamı sadece ANKARA’lı olmam bunun için yeterde artar bile.
Üniversiteye açtığım dava konusu doktora sürecim ile ilgili değildir. Doktoram devam etmektedir. Tamamlanma aşamasındadır.Dolayısıyla bu konuda da elinize yanlış bilgi verilmiş.
1oo’ lerce lokal dava açabilirsiniz ancak kent bütününü ilgilendiren büyük ölçekli projeler konusunda daha dikkatli dava açmanızı meselenin özüne yani “büyük resime” esastan dava açılması konusunu özellikle belirtir çalışmalarınızda başarılar dilerim. Aynı hassasiyetinizin “AUAP 2038” yani Ankara’nın onaylanmayan yeni çevre düzeni planı içinde geçerli olmasını dilerim. Bu konuda sizden bağımsız dava açan Mimarlar odası ANKARA şubenin açtığı dava dilekçelerini incelemenizi ve yararlanmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla.
Tahir Çalgüner