Özellikle İstanbul’un kalabalık ilçeleri olan Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Küçükçekmece, Fatih ve Aksaray bölgesinde hava kirliliği normal değerlerin üstünde…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi izleme istasyonları da bu bölgelerdeki kirli hava için uyarıyor.
İşin daha da kötüsü anlık değişen verilere göre kirli hava bulutu İstanbul’un üzerinde seyir halinde. http://www.havaizleme.gov.tr internet adresindeki verilere göre havası kirli olan yerler İstanbul’la da sınırlı değil.
Haritaya göre Keşan’da hava kirliliği tehlikeli boyuta ulaştı. Tekirdağ’da ise hava alarmı hassas seviyede. Yine haritaya göre astım hastalarının özellikle dikkat etmesi gereken iller şöyle; Bursa, Eskişehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Ankara, Sinop, Tokat, Ordu Ünye, Erzincan, Ağrı, Muş.
ASTIM, KOAH VE BRONŞİT HASTALARI HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT
Uzman Doktor Füsun Uysal hava kirliliği yaşanan bölgelerdeki Astım, Koah ve Bronşit hastalarını önemle uyarıyor. “Büyük şehirlerde yoğunlaşan hava kirliliği insan sağlığını etkileyebiliyor. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde sokağa çıkmakta bile zorlanabiliyor. Hava kirliliği sadece solunum yolu hastalarını değil alerjik bünyesi olanları da olumsuz yönde etkiliyor”. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Soysal, hava kirliliğinin hastaların kriz ataklarını arttırabileceğini de belirtiyor.
KRİZLER ARTABİLİR
Hava kirliliği özellikle kış aylarında zirve yapmaktadır. Havaların soğumasıyla birlikte kalorifer ve sobaların yakılması hem iç ortamda hem dış ortamda hava kirliliğini arttırmaktadır. Bununla birlikte otomobillerin egzoz gazları ve fabrika dumanlarıyla hava kirliliği özellikle büyük şehirlerde daha fazla sorun olmaktadır. Hava kirliliği bronşit, astım ve KOAH hastaları için sıkıntılı bir durum oluşturmaktadır. Bu hastalıklar solunum yollarının kasılmasıyla oluşmaktadır. Bronşit, astım ve KOAH hastalarının kirli havaya maruz kalmaları krizlerin sayısında artışa neden olmaktadır. Krizlerle birlikte solunum yollarında oluşan tahrip sık enfeksiyonlara yol açmaktadır.
ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DAHA FAZLA ETKİLENEBİLİR
Hava kirliliği sağlıklı insanları olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte çocuklar, yaşlılar, gebeler ve kronik hastalığı olanlar kirlilikten daha fazla etkilenmektedir. Erişkinlere göre daha hızlı nefes alıp veren çocukların bağışıklık sistemleri de tam olarak gelişmediği için hava kirliliğinin etkilerini daha fazla hissetmektedir. Aynı şekilde savunma mekanizmaları yavaşlayan yaşlılar da kirli havada risk grubunda yer almaktadır.
KİRLİ HAVADA DIŞARI ÇIKMAYIN
Ciddi astım ve KOAH hastalarının hava kirliliğinin yaşandığı zamanlarda çok fazla dışarıda bulunmamaları gerekmektedir. Olabildiğince kirli havayı solumaması gereken bu kişilerin sokağa çıktıkları zaman ağız ve burunlarını maske ile korumaları gerekmektedir. Bununla birlikte oluşabilecek enfeksiyonlardan korunmak için çok kalabalık, toplu bulunulan yerlerde fazla zaman geçirilmemelidir. Solunum yolu hastalarının rutin olarak kullandıkları nefes açıcı ilaçları hava kirliliğinin yaşandığı dönemlerde özellikle aksatmaları gerekir.
ALERJİNİZ TETİKLENEBİLİR
Kirli hava alerji hastalarını da etkilemektedir. Alerjik yapıda olan kişilerin kirli havayı solumasının var olan duyarlılığı daha da arttırdığı unutulmamalıdır. Kirli havaya maruz kalan alerji hastalarında; öksürük, nefes darlığı, hırıltı ile kendini gösteren astım odakları ortaya çıkabilmektedir. Solunum yollarında artan duyarlılık nedeniyle, mikropların solunum yollarına yerleşmesi daha da kolaylaşmaktadır. Bu nedenle sinüzit, bronşit, zatürre gibi enfeksiyonlar daha sıklıkla ortaya çıkar. Alerjik kişilerde, hava kirliliğinden etkilenen tek organ akciğer ve bronşlar değildir. Göz ve burun da olumsuz etkilenir. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit ve alerjik göz hastalıkları da artmaktadır.