Boşanmak isteyenleri, din görevlileri vazgeçirmeye çalışacak...
KARŞI GAZETE | ÖZEL
İlahiyat mezunlarına bir iş alanı daha yaratılıyor... Din görevlileri için "Manevi Destek Uzmanı" kadrosu oluşturulmasının alt yapısı hazırlanıyor. Öneri, boşanmaların önlenmesi amacıyla kurulan TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda dile getirildi.
BOŞANMALARI, MANEVİ DESTEK UZMANLARI ENGELLEYECEK
"Aile Danışmanlık hizmetine her açıdan bir standart getirilmesi gerekmektedir." denilen raporda Aile Danışmanlığı'nın mesleki standartlarının bir yönetmelikle belirleneceği yeni bir modele ihtiyaç olduğu vurgulandı.
İLAHİYATÇILAR, "REHBERLİK YAPMASI UYGUN OLAN" MESLEK ÜYESİ SAYILACAK
"Aile danışmanlığı ve/veya terapisi yapacak profesyonellerin psikiyatri, psikoloji ve psikolojik danışmanlık mezunları ile aile-aile içi sorunlar ve çözümleri konusunda uzmanlaşmış sosyal çalışmacılar olacak şekilde mevzuatta düzenleme yapılması gerekir." ifadesinin kullanıldığı raporda toplumun geniş kitlelerine rahat ulaşıp kabul görebilecek ve rehberlik yapma konusunda uygun olacağı düşünülen mesleklerin de bir çalıştay ile belirlenmesi ve oluşturulacak aile rehberliği modeline eklenmesi önerildi.
DİYANET TEMSİLCİSİ İSTEMİŞTİ, AKP ONAY VERDİ
İlahiyat Fakültesi mezunlarının Ailelere Rehberlik hizmeti vermesi önerisi, komisyona katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut'tan gelmiş.
Akbulut Aile ve Dini Rehberlik Bürolarında hizmet veren İlahiyat Fakültesi mezunları için özel kadro istemişti. Akbulut'u, MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu desteklemiş, o konuşma tutanaklara şöyle yansımıştı:
DİYANET: "AVRUPA'DA KİLİSE YAPIYOR, BİZ DE MANEVİ DANIŞMAN KADROSU İSTİYORUZ"
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AİLE VE DİNİ REHBERLİK DAİRE BAŞKANI SEDİDE AKBULUT: "Özel bir unvanla manevi destek uzmanlığı kadrosunun tahsisini istiyoruz. Yani Avrupa’da da bu, kilise aracılığıyla yapılan bir unvanlı çalışma. Biz de böyle bir unvanla hem yetkinliğimizi, yeterliliğimizi arttırırız. Bunun haricinde, aile danışmanlığı yönetmeliğinin 14’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasında aile danışmanlığı yapabilecek lisans programları sayılırken sınıf öğretmenliği, çocuk gelişimi gibi alanlar sayıldığı hâlde ilahiyat sayılmamakta. Biz, bu bağlamda, personelimizin büro içi yetkinliğini ve yeterliliğini sağlamak bağlamında sınıf öğretmenliği gibi formasyonu olan, çocuk gelişimi gibi formasyonu olan arkadaşlarımızın da bu dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı çalışmalarında bulunmasını talep ediyoruz. Yani ilahiyat lisansının da bu alanda sayılması…
DENİZ DEPBOYLU (Aydın) – Teşekkür ederim. Her şeyden önce sunumunuz için teşekkür ediyorum. Ben sorudan ziyade bir katkıda bulunmak istiyorum, görüşümü belirtmek istiyorum. Manevi danışmanlık kadrosunu destekliyorum, gerçekten çok güzel olur, çok iyi olur ve toplumumuzun buna çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, din görevlilerimizin aile konusundaki çalışmalara, eğitimlere katılmasını da çok faydalı buluyorum, insanlara ulaşma açısından, vatandaşlara ulaşma açısından çok yerinde bir şey."
RAPOR İÇİN MUHALEFET ŞERH HAZIRLIYOR
479 sayfalık rapor, 6 Mayıs cuma öğleden sonra üyelere iletilmişti. Rapor üzerinde çalışan muhalefet milletvekilleri, 11 Mayıs çarşamba mesai bitimine kadar karşı oy yazılarını komisyon başkanlığına ulaştıracak. Böylece partilerin rapora ilişkin görüşleri de kamuoyu ile paylaşılacak.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr