"Yolsuzluk var ama denetim zafiyeti yokmuş..." AKP 10 yıl boyunca sahte işyeri ve sahte sigortalıları fark etmemiş!"
KARŞI GAZETE | ÖZEL | Burcu Oral EVREN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geçen yıl sahtecilik olayları nedeniyle 272.615.839 TL zarara uğratılmasına ilişkin soruları yanıtladı.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine yanıt veren Süleyman Soylu'nun ifadelerindeki çelişkiler ise dikkat çekti.
272 milyon liralık zararın "yolsuzluk ve usulsüzlükler sonucunda meydana geldiği tespit edilmiştir." diyen Soylu, yolsuzlukların ortaya çıkarılmış olmasını gerekçe gösterdi ve SGK'da denetim zafiyetinin ise olmadığını önü sürdü.
SGK'YI DOLANDIRAN ÇETE ÜYELERİNİNİN AKIBETİ BELLİ DEĞİL
Soylu, organize şekilde yapıldığı anlaşılan yolsuzluğa adı karışanların isimlerini ve kaç kişi olduğunu ise açıklamadı. "Kurumu dolandıran organizasyonun içinde yer alması eylemleri tespit edilen personel hakkında gerekli işlemler başlatılmıştır." demekle yetindi.
SGK'YI BÖYLE DOLANDIRMIŞLAR...
Soylu'nun önerge yanıtındaki ifadeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hangi yöntemlerle dolandırıldığını da ortaya çıkardı. Bakan Soylu kurumun;
-usulsüz işlemlerle 4-b kapsamındaki sigortalılara haksız hizmet kazandırılması
-sigortalıların sahte sigortalı gösterilmesine aracılık ve iştirak etmesi
- para karşılığında sigortalılara sahte işyerlerinden prim yatırmadan sahte sigortalılık tesis edilmesi gibi yöntemlerle dolandırıldığını açıkladı.
SAHTE İŞYERİ VE SAHTE SİGORTA KAVRAMLARI YENİYMİŞ...
Bakan'ın sahte işleri ve sahte sigortalı istatistiklerine ilişkin soruya verdiği yanıt ise şaşırttı. 1995 -2016 yılları arasındaki sahtecilik tespitlerini soran Sezgin Tanrıkulu'na "sahte işyerleri ve sahte sigortalı kavramları yeni bir olgudur." yanıtı verildi ve 2012 Ekim - 2016 Şubat dönemine ait veriler paylaşıldı.
AKP 10 YIL BOYUNCA SAHTE İŞYERİ VE SAHTE SİGORTALILARDAN HABERDAR DEĞİLMİŞ!
Bu yanıt, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından 2012 yılına kadar geçen 10 yıllık süre boyunca sahte bildirimlerin üzerine gitmediğini de ortaya çıkardı.
Paylaşılan 2012 Ekim - 2016 Şubat dönemi verilerine göre ise 3 buçuk yıllık süre zarfında 5.593 sahte işyeri ve 220.037 sahte sigortalı tespit edildi.
Ayrıca, 2008 Ekim - 2016 Şubat dönemi arasında toplam 161.205 tescilsiz işyeri ve 2.123.191 tescilsiz sigortalı belgelendi.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr