Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun TOBB katkısıyla gerçekleştirdiği ve halkın yüzde 80’inin başkanlığa karşı olduğunu gösteren anketin sonuçları ve tutanaklarına ne oldu?
KARŞI GAZETE | ÖZEL
"Başkanlık kan dökülmeden gerçekleşmez" diyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Milletin önüne bu anayasa er ya da geç gelecek. Başkanlık sistemi de gelecek" sözleriyle yanıt vermişti.
Kılıçdaroğlu'nun o sözleri söylediği yer Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu olunca, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tartışmaya dahil olmuş, Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri üzerine "Seneye gelir, Odalar Birliği’nde boyunun ölçüsünü alır" demişti.
TÜRKİYE BAŞKANLIK İSTİYOR MU İSTEMİYOR MU?
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun "anketlerde vatandaşın yüzde 65-70'i hakikaten 'Başkanlık şarttır' diyor. " açıklaması üzerine anketler de sürece dahil edilince eski CHP milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Atilla Kart, TOBB'un katkısıyla yapılan çok önemli bir anketi hatırlattı.
ATİLLA KART: "TOBB'UN SAKLAMASI GEREKEN ANKETİN TUTANAKLARI NE OLDU?"
2011-2013 yılları boyunca Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun sürdürdüğü yeni anayasa çalışmaları kapsamında anket çalışması da yapıldığını ve bu çalışmanın TOBB katkısıyla yürütüldüğünü açıklayan Kart, "Türkiye'nin % 80 oranında Başkanlığa karşı olduğunu gösteren bu tutanaklar ne oldu? Bu tutanaklar muhafaza ediliyor mu?" diye sordu.
"HİSARCIKLIOĞLU ANKETİN SONUCUNU HALKA AÇIKLASIN"
Karşı Gazete aracılığıyla TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu'nu bu anketin kayıt, tutanak ve sonuçlarını halkla paylaşmaya davet eden Atilla Kart şu değerlendirmeyi yaptı:
”Anayasa Uzlaşma Komisyonu o dönem altı ay boyunca Türkiye'yi dolaştı. Dernek, vakıflardan, sivil toplum kuruluşlarından belgeler aldı, çalışmalar yaptı. 13 ilde, 1100 kişinin katıldığı toplantılar yaptık. Tüm o çalışmalarda başkanlık sistemi konusunda insanların görüşü alındı.
Yüzde 75-80 seviyesinde vatandaş başkanlığa 'hayır' dedi. O anket çalışması gerçekten objektif, tüm Türkiye coğrafyasına yaygın ve farklı sosyal kesimlere hitap ediyordu. Bu sonuç o zaman AKP Hükümeti'ni rahatsız etti.
"TUTANAKLARIN AKIBETİNDEN ENDİŞELİYİM"
Kaygım odur ki, o tutanakların akıbeti konusunda ciddi soru işaretleri var. O tutanaklar ne oldu? O tutanaklar muhafaza edildi mi Sayın Hisarcıklıoğlu? O çalışma, dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in talebiyle TOBB'un sorumluluğu ve organizasyonu ile gerçekleşmişti.
Altyapı çalışmaları, tutanaklar, kayıtlar hepsi TOBB tarafından sağlandı, onların sorumluluğunda görev yapan akademisyenler tarafından kayıt altına alındı. Bizlere de kısmen birer örneği gönderildi. Ancak tamamı elimizde yok. Tamamı yaklaşık 15 büyük kolide saklanabilecek bir çalışmaydı.
Şimdi soruyorum, o tutanaklara ne oldu? Hükümetin bu sonuçtan rahatsız olduğu basına yansımıştı. Türkiye'de sivil toplumun ne durumda olduğu ortada. Sarı sendika kurumlarına dönüştüler. Başkanlığın tartışıldığı böyle bir dönemde Hisarcıkoğlu bu çalışmanın sonuçlarını neden kamuoyu ile paylaşmıyor? O yüzden Hisarcıklıoğlu ve benzerlerinden demokrasi adına bir tavır beklemek gerçekçi değil. "
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr