Ergenekon davasında karar açıklandı. Yargıtay Ergenekon davasında yerel mahkemenin verdiği kararları bozdu. Peki bugüne kadar neler yaşandı? İşte Türkiye'de devlet, siyaset, medya ve hatta ekonomiye kadar dönüşümlere yol açan Ergenekon davasının 9 yıllık süreci...
HER ŞEY BİR GECEKONDUDA BAŞLADI
Her şey 12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasıyla başladı. Arka arkaya gelen 18 dalga operasyonda aralarında orgeneral rütbesinde askerlerin, akademisyenlerin, siyasetçilerin, gazetecilerin, işadamlarının bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı.
AĞIR SUÇLAMALAR
Suçlamalar çok ağırdı. Terör örgütü kuran şüphelilerin, halkı silahlı isyana tahrik ettiği, cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği, medyayı ve sivil toplum kuruluşlarını kullanarak ülkede kaos çıkarmaya çalıştıkları öne sürüldü.
23 DOSYA, BİNLERCE SAYFALIK İDDİANAME
Soruşturmalar tamamlandığında 23 ayrı dosya vardı. Bu iddianamelerin hepsi birleştirildi, ortaya çıkan ana dava 2 bin 455 sayfalık iddianame, 171 bin sayfalık ek delil klasörü ve 67'si tutuklu 275 sanıkla başladı.
ŞAFAK BASKINLARI, USÜL HATALARI, TARTIŞMALI DELİLLER
Soruşturma sürecinde en büyük şikayet konusu gözaltı yöntemleri, usul hataları ve tartışmalı delillerdi. Bu şikayetler Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sürecinde azalmak bir yana, daha da arttı.
SAVUNMAYA KULAK VERİLMELİ
En büyük itirazlar savunma hakkının kısıtlandığı yönündeydi. Buna rağmen avukatlar, sanıklar salondan atıldı, sonraki duruşmalardan men edildiler. Yargılama ise haftada 4 gün son sürat devam etti. Bu süreçte özel yetkili mahkemeler kaldırıldı ama özel maddeyle bu davayı görmeye devam ettiler.
KARARIN OKUNMASI BİLE 2 SAAT SÜRDÜ
Dava 5 yıl sürdü. Sadece kararın okunması bile 2 saat 10 dakika sürdü. Yargılananlardan 21'i beraat ederken, geri kalanlara ağırlaştırılmış müebbete varan cezalar verildi.
DAVA BİTTİ TARTIŞMALAR SÜRDÜ
Dava bitse de tartışmaları bitmedi. Bu kez gerekçeli karar beklendi. Yazılması tam 8 ay sürdü. HSYK kararı geciktirdikleri gerekçesiyle hakimler hakkında soruşturma izni verdi.
TÜRKİYE'DE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ
Davanın başlamasıyla bitmesi arasındaki süreçte Türkiye'de çok şey değişti. Yargı üzerinde etkinliği olduğu söylenen Gülen Cemaati mensupları, hükümeti yıkmaya çalışan bir terör örgütünün üyesi oldukları iddiasıyla sanık konumuna geldi. O dönemin kudretli savcılarının açtığı, kudretli hakimlerinin karara bağladığı davalar bir bir bozuldu.
ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ, SONRA YARGITAY
Tüm bunlar olup biterken, Ergenekon'da hüküm giyenlerin umudu da benzer davalarda olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ndeydi. Ama beklenen yeniden yargılama haberi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. Başsavcılık "kararlar bozulsun" dedi ve dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde baştan sona yeniden ele alındı.