Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların sigortasız çalıştırılması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtıklarını söyledi.
KARŞI GAZETE | ANKARA
Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, korucuların sigortasız çalıştırılması nedeniyle İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açtıklarını söyledi. İlk duruşması yarın yapılacak olan konu hakkında Konfederasyondan şu açıklama yapıldı:
"30 YILDIR ÇALIŞIYORUZ, SİGORTAMIZ YOK!"
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 22 farklı ilde 1985 yılından bu yana Geçici ve Gönüllü Köy Korucuları 442 sayılı köy kanununa göre İçişleri Bakanlığı bünyesinde İlde Valilerin, İlçede Kaymakamların onayıyla maaşları devlet tarafından ödenerek çalıştırılmaktadırlar.
Korucularımız 30 yıldır geçici ve gönüllü köy korucusu adı altında görev yapmaktadırlar. BTÖ mensuplarının o dönemlerde sık sık köylere baskınlar yapması, halkımızın çocuklarını zorla dağa götürme çabası içinde olması, halkımızın ekmeğini ve gıdasını zorla elinden almaya çalışmasından dolayı köydeki vatandaşlarımız kendi köylerini korumak üzere geçici bir süreliğine Geçici Köy Korucusu olarak bu göreve başlamışlardır.
Fakat Terör olaylarının devam etmesi köylerimize karşı tehditlerin devam etmesi koruculuk sistemi geçici olmasına rağmen varlığını 30 yıldır devam ettirmektedir.
Bu da gösteriyor ki koruculuk sistemi terörün varlık sebebi değil sonucu olarak ortaya çıkmıştır. BTÖ mensupları köylerimizde katliam yapmasaydı, halkımızın ekmeğini gıdasını zorla elinde almasaydı, halkımızın çocuklarını zorla dağa götürmeseydi koruculuk sistemi diye bir şey olmazdı.
"BARAJLARI, YOLLARI, ASKERİ TESİSLERİ KORUYORUZ"
Ayrıca koruculuk sistemi kendi köylerimizi Terör tehditline karşı korumak üzere ortaya çıkmış olsa da geldiğimiz noktada Korucularımız kendi köylerini korumanın yanı sıra kendi köylerinden yüzlerce kilometre uzaklıkta karayollarının, demiryollarının yol güvenliğini, hava alanlarının dış güvenliğini, kamuya ait lojmanların ve askeri tesislerin güvenliğini, özel şirketlere ve devlete ait barajların güvenliğini gene korucularımız korumaktadırlar.
1985 yılında korucular alınırken sadece kendi köylerini korumak için alınmışlarken, bugün kendi köylerinden kilometrelerce uzaklıkta kendilerine verilen her türlü görevi yapmaktadırlar.
"GEÇİCİ" SIFATINA TEPKİ
Bütün bu görevleri yapmamıza rağmen 30 yıldır ismimizin önünde geçici sıfatının olmasını asla kabullenemiyoruz. Bir sistem 30 yıl geçici olmaz bir sistem ya geçici olur ya kalıcı. Bu sistem geçici ismini taşımaya devam edecekse yarın sabah bu sistemi kaldıralım. Yok, eğer Devletimizin ihtiyaçlarına cevap veriyorsa ve sürdürülmesi gerekiyorsa (biz sürdürülmesinden yanayız ) o zaman bu geçicilik sıfatının kaldırılmasını istiyoruz.
"HANİ KAYIT DIŞI İSTİHDAM, YASAKTI?"
Sosyal güvenlik kurumunun kamu spotu için hazırladığı filmde kayıt dışı istihdamın yasak olduğu anlatılıyor.30 yıldır devletten maaş aldığımız halde devlet eliyle sigortadan yoksun çalıştırılıyoruz. Bundan dolayı kendisi korucu olan Diyarbakır Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyon Başkanımız Seydoş KARADAĞ adına İçişleri Bakanlığı aleyhine korucularımızı sigortasız çalıştırdıkları gerekçesi ile dava açmış bulunmaktayız.
İLK DURUŞMA YARIN
Diyarbakır bölge idare mahkemesine açmış olduğumuz davanın ilk duruşması yarın saat 10.00 da Diyarbakır da görülecektir. Yarın ki görülecek dava da geç de olsa adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. Kayıt dışı istihdamın suç olduğu bir ülkede Devletimiz koruculara maaş ödediği halde kayıt dışı çalıştırması devletimizin kendi eliyle kendi kanununu çiğnemesi anlamını taşımaktadır.
Bizlerin Hükümetimizden beklentimiz bizleri mahkeme köşelerinde süründürmeden anamızın ak sütü gibi helal olduğuna inandığımız hakkımızın geçmişe dönük verilmesini talep ediyoruz.
"1600 ŞEHİT VERDİK"
Camiasından 1660 şehit ve binlerce gazi veren biz köy korucuları olarak 21. Yüzyıl Türkiye’sinde sigortasız çalıştırılmamız ve aldığımız 1020 maaşla çocuklarımızı okutamamamız devletimizin çok büyük bir ayıbıdır, eksikliğidir. Bizler ortalama 8 nüfusa sahip olan bir camianın mensupları olarak açlık sınırının altında bir yaşam sürdürme gayretindeyiz.
KORUCU CAMİASI 1.7 MİLYON...
Şuan halen 48.800 geçici köy korucumuz, 20.000 bin hiçbir maaş almadan çalışan gönüllü köy korucumuz ve bu sistemden emekli olan 25.000 bin emekli köy korucumuz vardır. Ailelerimizle beraber 1.7 milyonluk bir camiayız. Biz yıllardır canımız pahasına ülkemize devletimize milletimize hizmet ettik. Bu fedakârlığın karşılıksız kalmamasını ve Hükümetimizin bu konuda atım atmasını bekliyoruz. "
Burcu ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM.TR