Maliye Bakanlığı'nda "İstediğimiz raporu hazırla terfi et dönemi"

Gezi ve 17 Aralık’tan sonra tartışmalı birçok denetime imza atan Maliye Bakalığı’nda terfi sistemi değişti.
Gezi Parkı Eylemi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında bazı şirketler hakkında başlatılan vergi incelemeleri, söz konusu incelemeleri yapan müfettişlerin başına adeta devlet kuşu konmasına sağladı. Bu süreçte, Taraf Gazetesi’nin vergi cezası raporunu yazan Abdullah Kiraz başta olmak üzere Koç Grubu’nu, Kaynak Holding’i inceleyen vergi müfettişlerinin jet hızıyla terfi ettirilmesi dikkatlerden kaçmadı.

“MALİYECİLER RAHATSIZ”

AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde, “tartışmalı birçok denetime” imza atan Maliye Bakanlığı’nda, son yıllarda adeta “istenilen raporu hazırla” ve “terfi et” dönemi yaşanıyor. Taraf Gazetesi’nin Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kamuoyunda tartışmalı olan vergi incelemelerinin gerçekleştiren müfettişlerin büyük kısmı, raporları teslim eder etmez üst düzey bürokrat olarak atandı. Bu durum, terfilerde yıllardır kariyer ve tecrübeye önem veren Maliye Bakanlığı’nda rahatsızlığa yol açtı. Özellikle denetim elamanları, bu konudaki rahatsızlıkları ile ilgili olarak sık sık AKP yönetimine şikâyette bulundu. Ancak bu şikâyetlerden bir sonuç alınamadı.

ÜSTATLIK GELENEĞİ BİTTİ

Maliye Bakanlığı kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Taraf Gazetesi’ni inceleyen vergi müfettişi Abdullah Kiraz gibi diğer tartışmalı vergi incelemelerini yerine getiren müfettişler de raporun teslim edilmesinin ardından bakanlıkta üst düzey bürokrat olarak atandı. Örneğin, Taraf’a haksız olarak 5.5 milyon liralık vergi cezası kesen Abdullah Kiraz, raporun tebliğ edilmesinden üç ay sonra “Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Grup Başkanı” olarak atandı. Kiraz’ın kısa bir süre sonra Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün, yardımcısı olarak atanacağı öne sürüldü.

ÇİFT KOLTUK SAHİBİ OLDU

Kiraz’ın dışında yine geçtiğimiz yıl Koç Grubu’nun şirketlerine yönelik başlatılan vergi operasyonu da operasyonu yürüten vergi müfettişlerini, üst düzey atamaların da kapısını açtı. TÜPRAŞ baskınını organize eden, her aşamasını planlayan Fahrettin Özdemirci’nin operasyonun ardından İstanbul Defterdarlığı’na getirilmesi dikkat çekti. Özdemirci, 2012 yılının Ocak ayından 2014 yılının Mart ayına kadar İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanı olarak görev yaptı. Bu süre içinde, başta Koç Grubu olmak üzere, İstanbul merkezli birçok operasyonu yürüttü. Özdemirci, ilk olarak 2 Nisan 2013 tarihinde Türkiye Ziraat Bankası’nın yönetim kurulu üyeliğine atandı. Ardından da, İstanbul Defterdarlığı’na getirildi. Yani Özdemirci halen, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliği ile defterdarlık görevini aynı anda yürütüyor.

YANLIŞ ADRESE GİTTİ AMA...

Söz konusu müfettişler dışında tartışmalı operasyonlarda görev alan diğer müfettişler de önemli görevlere atandı. Örneğin Koç Grubu’na yönelik operasyonda görev alan Uğur Hayırlı, İstanbul VDK organize Grup Başkanı olurken, Opet’i inceleyen Ferhat Demirtaş ise VDK Organize Başkan Yardımcısı oldu. Yine geçtiğimiz günlerde kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Kaynak Holding’e yönelik operasyonu yürüten Ersin Başar ise MASAK Daire Başkan Yardımcısı oldu. Başar, Kaynak Holding’e yönelik operasyonda yanlış adrese baskın düzenlemişti.

SIRA ELİF MUTLU’DA

Maliye Bakanlığı’nda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda şu anda jet hızıyla yapılan atamalar bir numaralı gündem maddesi haline geldi. TSK’dan sonra en fazla liyakat ve kıdeme önem veren kurum olarak bilinen Maliye Bakanlığı’nda son dönemde yapılan atamalar yükselme için sıra bekleyen bürokratları da rahatsız etti. Bakanlık kulislerinde şimdi de, Taraf’ın son olarak yeniden incelemesi için görevlendirilen Elif Mutlu’nun hangi göreve atanacağı tartışılıyor. (EDK)


    :

    :

    :

    :

    "Maliye Bakanlığı'nda "İstediğimiz raporu hazırla terfi et dönemi"" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ