İstanbul Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Esenler Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikle 4. sınıf öğrencilerine dağıtılan ancak içeriğindeki uygunsuz ifadeler nedeniyle
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla toplatılması kararı alınan “Çiçek Bahçesi” kitabının yazarı
Prof. Dr. Şükrü Şumnu, tepkilerin kendisini üzmediğini belirtti.
Kitaplarını Cüneyd Suavi müstear ismiyle kaleme alan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şumnu,
“Gelen tepkilere hiç bakmadım çünkü ben kendimden emin olduktan sonra bu tür şeyler hiç enterese etmiyor. Beni bilen bilir, bilmeyen için de hiç kafamı yormam. Kendimi üzmem. 15-20 yıl önce hayvanlara yazdığım şeyi insanlara adapte ediyorlar” dedi.
‘ŞİMDİ OLSA YAZMAM’
Zamanla yazarlık anlayışı ve fikirlerin de değişeceğini kaydeden Şumnu, “Her bir kitabımı 2-3 yılda bir tekrar yazarım. Onları hangi ruh haliyle yazdığımı bilmiyorum.
Şimdi olsa yazmazdım herhalde. Kimseyi üzme niyetinde değilim. Bu özür dileme manasında değil ama rahatlıkla o bölümleri atarım. En azından ‘Demek ki bu noktada farklı bir ruh haliyle yazmışım’ derim” diye konuştu.
Şumnu, sanatçılara yönelik ağır ifadeler içinse şunları söyledi:
“Ne yazdığımı şimdi hatırlamıyorum. Ama kötü örnekler vardır. Gençlere örnek olarak sunulan sanatçıların bazıları maalesef bozulmuştur. Justin Bieber örnek gösteriliyor ama uyuşturucu müptelası.” Kitaba sanatçı Gülben Ergen de sosyal medyadan tepki gösterdi ve “Çocukların bilinçaltına, aklına, kalbine aşağılık mesaj veren bu satırların yazarı ve yayınevini bilen var mı?
Yazarın diğer kitapları inceleniyor mu? Çocuklara verdiği ağır zarar sebebiyle yargılanacak mı?” diye sordu. Esenler Belediyesi’yse, “Okullara dağıtılan okuma kitaplarının belirlenmesinde belediyenin dahli bulunmamaktadır” dedi.
KİTAPTA NE DİYOR?
Yaklaşık 15 yıl önce yazdığı çocuk kitabında Şumnu, çalışan kadınları ‘dişi hayvan’ olarak tanımlanıyor. “Dişi hayvanlara özgürlük verdiğimizde, kendilerini erkeklerle bir tutacaklar.
Bu yüzden onlar gibi en zor işlerde çalışmak isteyecekler. Gece-gündüz çalışmaya başladıklarında ailelerine ayıracak vakit bulamayacaklar. Bunun için de yuva kurmaya yanaşmayacaklar. Yuva kursalar bile yavrularına bakamayacakları için çoğalmak istemeyecekler” diyor.
Kitapta sanatçılarla ilgili olaraksa,
“Birbirleriyle gezip dolaşmalarını ve sık sık eş değiştirmelerini alkışlayacağız. Böylelikle, onlara benzemeye çalışan diğer gençleri de ‘boş kafalar’ haline sokacağız” ifadesinde bulunuyor.
Kaynak: Ümit Avcı | Habertürk