Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin tarım üreticisine faturası ortaya çıktı.
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, 24 Kasım 2015'te Rusya'ya ait savaş uçağının düşürülmesi sonrasında iki ülke arasında yaşanan krizi TBMM gündemine taşımıştı. Tanrıkulu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.
MHP'Lİ TANRIKURULU KRİZİN ÜRETİCİYE FATURASINI SORDU
Tanrıkulu önergesinde, "24 Kasım 2015'te Rusya Federasyonu'na ait savaş uçağının sınırlarımızı ihlal etmesi üzerine düşürülmesi sonucu 'Rus uçağını düşürdük' diyenler bugün 'Rus uçağı olduğunu bilseydik farklı davranırdık' noktasına gelse de Rusya Federasyonu ülkemiz aleyhine bazı ekonomik kısıtlama kararlarını uygulamaya koymuş ve bazı yaptırımların da yürürlüğe gireceğini açıklamıştır. Ekonomik açıdan ülkemiz girişimcilerini, üreticilerini olumsuz bir şekilde, ciddi boyutlarda etkileyebilecek bu kararların yaratacağı ekonomik kayıplar için yeterli adımların atılmadığı görülmektedir" demişti.
MHP'li Tanrıkulu önergesinde şu sorularına yanıt istemişti:
"24 Kasım'dan bugüne kadar Rusya'dan dönen yaş meşve-sebze ihracat miktarı ürün ve fiyat bazında ne kadardır? Rusya'dan 2011 yılından bu yana yapılan yaş meyve-sebze ihracat miktarı ürün ve fiyat bazında ne kadardır? Bakanlık olarak malları Rusya'dan geri dönen ihracatçılarımıza kayıp yaşamamaları için hangi tedbirleri geliştirdiniz? Yaş meyve-sebze ihracatçılarının uçak düşürme olayından sonra Bakanlığınızdan hangi talepleri olmuş, bunların hangileri çözümlenmiştir. Rusya pazarının özellikle deri, tekstil ve hazır giyim sektörleri için bavul ticareti kapsamında önemi de büyüktür. Bu kapsamda başta Laleli esnafı olmak üzere bavul ticareti ile uğraşan esnafımızın gelir kaybının önlenmesi için hangi tedbirler hayata geçirilmiştir? Rusya ile yaşanmakta olan ekonomik ve siyasi krizin aşılabilmesi için Bakanlık olarak hangi girişimlerde bulunacaksınız?"
45 GÜNDE 4.7 MİLYON KİLOLUK İADE
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, önergeye verdiği yanıtta, Gümrük Veri Ambar Sistemi kayıtlarına göre Rusya Federasyonu'ndan 24 Kasım 2015 — 7 Şubat 2016 tarihleri arasında geri gönderilen yenilen meyve ve sebzenin toplam 3 milyon 411 bin 796 dolar değerinde ve 4 milyon 792 bin 894 kilogram olduğunu açıkladı. Bakan Tüfenkci'nin verdiği bilgiye göre, 2011 — 2015 yılları arasında Rusya Federasyonu'na toplam 4 milyar 541 milyon 519 bin 124 dolar değerinde 5 milyar 934 milyon 163 bin 163 kilogram yenilen sebze ve meyve ihraç edildi.
İHRACATÇILARIN TALEPLERİ KARŞILANDI
Tüfenkci, Rusya Federasyonu'na fiili ihracı gerçekleştirilip herhangi bir nedenle geri dönen eşyanın ihracatçı firmanın talebi doğrultusunda 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 168. maddesinde düzenlenen ‘geri gelen eşya' kapsamında işlemlerinin öncelikli olarak tamamlanarak ilgili idarelerle (ihracatçı birliği, vergi dairesi vb.) gerekli yazışmaların yapılması yönünde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine talimat verildiğin kaydetti. Bakan Tüfenkci, "Geri gelen eşyaya ilişkin diğer kurumların görev ve sorumluluklarının bulunması halinde ise yükümlülerce öncelikle bahse konu kurumlar nezdinde girişimde bulunulması gerektiği yönünde bildirimde bulunularak yaş meyve ve sebze ihracatçılarının talepleri karşılanmıştır" dedi.