Türkiye 'Yolsuzlukla Mücadele Dönem Başkanı' oluyor

Türkiye G-20’de 1 Aralık itibariyle "Yolsuzlukla Mücadele Dönem Başkanı" oluyor. AKP hükümetini zor bir sınav bekliyor.
Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye’nin G20 görevini devralacağı Avustralya gibi yolsuzlukla mücadele tedbirlerini devam ettirmesini beklediklerini belirterek, G20 zirvesinde kabul edilen ilkeler, gizlilik adı altında gerçekleştirilen ve yolsuzluk vakaları, vergi kaçırma ve diğer suçların saklanmasını sağlayan para transferlerinin üzerine gidilmesi yönünde çağrıda bulundu.

G20 Liderleri Brisbane’de, dünyada yolsuzluğun üzerinin örtülmesini zorlaştırmak için somut bir adım attı. Brisbane’deki G20 medya merkezinde bulunan Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan konuyla ilgili olarak, 1 Aralıkta görevi devralacak Türk hükümetinin sorumluluğu Avustralya’dan devralarak yolsuzlukla mücadele tedbirlerini devam ettirmesini beklediklerini ifade etti.

G20 zirvesinde kabul edilen ilkeler, gizlilik adı altında gerçekleştirilen ve yolsuzluk vakaları, vergi kaçırma ve diğer suçların saklanmasını sağlayan para transferlerinin üzerine gidilmesi yönünde Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açık çağrısını temel alıyor.

2011 yılında Dünya Bankası, son 30 yılda büyük yolsuzluk vakalarının yüzde 70′inde paravan şirketlerin kullanıldığını ortaya çıkarmıştı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Avukatı Maggie Murphy, “Şirketlerdeki gizli ortaklık yapıları yolsuzluğu gizleyen bir sis perdesi yaratıyor. G20 gibi siyasi ve ekonomik olarak farklı ülkelerin oluşturduğu bir yapının bu ilkelere uyum göstermesi problemin büyüklüğünün göstergesidir” dedi.

“AHLAKİ VE POLİTİK BASKININ YENİ BİR AŞAMAYA GEÇTİ”

“Bu önemli bilgiyi tüm G20 ülkelerinde resmi kayıtlar aracılığıyla paylaşabilmek için en verimli ve etkili yolu oluşturmaya çalışıyoruz” diyen Murphy, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Avustralya gibi başlıca ülkelerin mevcut taahhütlerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. Murphy, harekete geçmek için gerekli olan ahlaki ve politik baskının yeni bir aşamaya geçtiğini de sözlerine ekledi.

“HER ÜLKEDE ŞEYTANIN NEYE BENZEDİĞİ TÜM DETAYLARIYLA BİLİNECEK”

Uluslararası Şeffaflık Örgütü ayrıca yabancı kamu görevlilerine rüşvet, madencilik sektörü gibi yüksek risk taşıyan sektörler ile özel sektör şeffaflığı ve hesap verilebilirliğini de içeren ve 6 temel başlıktan oluşan G20 Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı 2015-2016′nın G20 liderlerince kabul edilmesini de memnuniyetle karşılıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Avustralya’dan Greg Thompson, “Avustralya yolsuzluğu G20 gündeminde tutarak güçlü bir liderlik örneği gösterdi. Brisbane sonrası uygulamalarla Avustralya dahil her ülkede şeytanın neye benzediği tüm detaylarıyla bilinecek” şeklinde konuştu.

GİZLİ ORTAKLIĞIN SINIRLANMASI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, şirketlerin gizli ortaklığını sınırlandıran üst düzey ilkeleri memnuniyetle karşıladı. G20 Liderler Zirvesi’nde kabul edilen yeni üst düzey ilkeler, şirketlere ve diğer iştiraklere sahip olan ve onları kontrol eden gerçek kişilerin bilgilerinin şirketlerce kayıt altında tutulmasını ve bunların, kanunları uygulayıcı makamlar, finans kuruluşları ve yabancı hükümetlerin de erişimini kapsayacak şekilde paylaşılmasını gerektiren bir eylem planını içeriyor. 

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye 'Yolsuzlukla Mücadele Dönem Başkanı' oluyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete