Türkiye'deki işsizlerin yüzde 20'si yükseköğrenimli!

Yüksek öğrenimlilerin yüzde 10,6’sı işsiz ama işsizlik bazı dallarda dudak uçuklatıcı...
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Mart ayı işgücü verilerini yayımladı. Doğru olan mevsim etkilerinden arınmış göstergelere bakmak. 2014 Mart’ına göre bu mart ayında işgücü piyasasına 738 bin kişi daha çıkmış ve bunlardan 443 bini iş bulurken işsizlere 313 bin kişi daha eklenmiş. Sonuçta, Mart sonu itibariyle 2 milyon 943 bin işsizimiz var. Tabi ki resmi işsiz. Bunlara bir de iş aramadığı için gayriresmi olarak işsiz olanları eklemek gerek. Eklenince sayı yaklaşık 3 milyondan yaklaşık 6 milyona kadar , resmi işsizlik oranı da yüzde 10’lardan yüzde 18’lere kadar çıkıyor. 2014 mart ayında işsizlik oranı genelde yüzde 9,2 idi bu Mart ayında yüzde 10. Daha önemlisi tarım dışı işsizlik: Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik yüzde 11,2’den yüzde 12,1’e kadar çıkmış görünüyor. Öyle görünüyor ki, işsizlik yüzde 10’a yerleşti, orada basamak yaptı. Tarım dışı işsizlik de yüzde 12’ye yerleşiyor.

YÜKSEK İŞSİZ...

Birgün.net'ten Mustafa Sönmez'in haberine göre, resmi işsiz sayısı 3 milyona yaklaşırken bunların 606 binini ,yani yüzde 20’sini yükseköğrenimli işgücü oluşturuyor. AKP’nin her ile bir, hatta birkaç devlet üniversitesi, her ile bir hatta birkaç vakıf üniversitesi ile şişirdiği yükseköğrenimli gençlik mezun oldukça kendini işsizler ordusu içinde buluyor. AKP öncesi, üniversite yaşına gelmişlerin yüzde 10 kadarı üniversite öğrencisi olabilirken, şişirme üniversitelerle oran yüzde 38’e kadar çıktı. Yüksek öğrenimdeyim diyen genç sayısı da 5,7 milyona. Gelin görün ki, kalitesi son derece düşük bir yükseköğrenim ve mezun olunca da iş bulmaya imkan vermeyen bir yavanlık var…

Üniversite yaşı gelenin 1990’larda ancak yüzde 10’u üniversite kapısından girebiliyordu. Mantar gibi çoğalan üniversite ve yüksekokullarla birlikte , artırılan kontenjanlarla üniversiteye erişen oranı yüzde 38’e çıktı. Gerçi yarıdan çoğu açıköğretimdi, ikinci eğitimdi, uzaktan eğitimdi ama olsun, üniversite diplomasıydı alınan işte.

İŞSİZLİK ARTIYOR

2004’te 2,5 milyondu yükseköğretim bitirmiş işgücü ve bunların 308 bini yani yüzde 13’ü işsizdi o zamanlar. Üniversiteler kurup bol keseden kontenjan artırınca diplomalar alındı, üniversite mezunu işgücü 2008’de 3,5 milyona çıktı; 4 senede 1 milyon artış!..

Gelelim 2014’e… Yüksek eğitimli işgücü 5,6 milyona çıktı ama herkese iş yok ve üniversite mezunu resmi işsiz sayısı 606 bini buldu… Bu, üniversite mezunları arasında yüzde 10,6 işsizlik demek. Bu, toplamı 3 milyonu bulan işsizler içinde üniversite mezunu işsizlerin yüzde 20’yi bulması demek….Yüksek öğrenimlilerin yüzde 10,6’sı işsiz ama işsizlik bazı dallarda dudak uçuklatıcı. Mesela medya eğitimi almışların yüzde 29’u, sanat okuyanların yüzde 16’sı işsiz. En çok da “İdari Bilimler” mezunları işsiz; 211 bin…Bilgisayar, yaşam bilimleri, fizik vb. okuyanlar da da işsizlik oranı yüksek ve ellerindeki diploma ile iş bulamayanlar arasında.

ARTACAK...

Lise diplomalı, meslek lisesi diplomalı işsizlerden bile çok üniversite diplomalı işsiz var. Liseliler yüzde 13, meslek liseliler yüzde 11’ini tutuyor işsizlerin yükseköğretim diplomam var diyenler, yüzde 20’sini…Oysa 2004’te bu oran yüzde 12 idi. Arada geçen yıllarda üniversite okuyan arttıkça işsizi de arttı ve toplamdaki payı beşte biri buldu. Yazık ki, bu sayı daha da artacak.

Kaynak: Mustafa Sönmez / birgun.net

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'deki işsizlerin yüzde 20'si yükseköğrenimli!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete