AKP’nin toplantılarını aralıksız canlı yayımlayan, muhalefeti görmezden gelen RTÜK’e Danıştay, “Tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uymak, sadece seçim dönemleri için geçerli bir kural değildir” dedi.
Danıştay; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), AKP’nin toplantılarını aralıksız canlı yayımlayan, muhalefetin aynı çerçevedeki programlarını görmezden gelen TRT’ye “şikâyet konusu yayınlar seçim dönemi yasaklarına girmiyor” gerekçesiyle yaptırım uygulamayan RTÜK’e çarpıcı bir yanıt verdi. “Tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uymak, sadece seçim dönemleri için geçerli bir kural değildir” diyen Danıştay, RTÜK’ün kararı doğrultusunda karar veren idare mahkemesinin kararını da bozdu.
RTÜK üyeleri Süleyman Demirkan ve Ali Öztunç, TRT’nin AKP eksenli yayınlarıyla ilgili yargıya başvurmuştu. Bu çerçevede TRT Haber hakkında, AKP’nin 29 Kasım 2013’te yapılan genişletilmiş il başkanları ve aday tanıtım toplantısıyla 3 Aralık 2013’te yapılan grup ve aday tanıtım toplantılarının kesintisiz olarak canlı yayımlandığı, buna karşın diğer partilerin aday tanıtım toplantılarına kısa süreli yer verildiği iddialarıyla ilgili olarak RTÜK’ün “yaptırıma gerek olmadığı” yönündeki kararıyla ilgili idare mahkemesinde dava açılmıştı.
YASAKLARA GİRMİYOR
Başvuruyu geri çeviren mahkeme, yayın tarihlerinin seçim yasaklarına girmediğini gerekçe göstermişti. Mahkeme kararında “Seçim yasaklarının uygulandığı dönem haricinde yayınların editoryal bağımsızlık ve yayıncı kuruluşun özerkliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini” savunmuştu.
KARAR BOZULDU
Üyeler, mahkemenin bu kararını temyiz etmişti. Başvuruyu inceleyen Danıştay 13. Dairesi, RTÜK Yasası’nın “Yayın Hizmet İlkeleri” başlıklı 8. maddesinde “Yayın hizmetlerinin, siyasi partiler ve demokratik gruplarla ilgili tek yönlü ya da taraf tutar nitelikte olmayacağının” kurala bağlandığına işaret etti. Danıştay, idare mahkemesinin kararını şu ifadelerle bozdu:
“Bu kuralın, yayıncı kuruluşlar tarafından sadece seçim dönemlerinde uyulması gereken bir kural olmadığı, yayınların tarafsız ve eşitlik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması için sürekli uyulması gereken bir kural olduğu kuşkusuzdur.
6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (k) bendi sadece seçim dönemlerinde uygulanması gereken bir düzenleme olmadığından, üst kurul tarafından seçim dönemleri dışında da söz konusu yayın ilkesi kapsamında denetim yapılması zorunludur. Bu itibarla, üst kurulun, anılan kuralın sadece seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulu kararları doğrultusunda işletileceği yönündeki değerlendirmesinde hukuka uygunluk bulunmamıştır.”
Kaynak: Cumhuriyet / Fırat Kozok