"60 AKP'li vekil başkanlık karşıtı"

Yarkadaş, "Kuvvetler Uyumu kavramı, krallık ve dikta rejiminin diğer adıdır. AKP'li 60 vekil de bu sisteme ve başkanlığa karşı'' dedi.
CHP İstanbul Miletvekili Barış Yarkadaş, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir şekilde yargılanamayacağı bir düzen kurmaya çalışıyor. Kuvvetler Uyumu adı altında ortaya atığı kavram, krallık ve diktatörlük düzenine olan özlemdir'' ifadesini kullandı.

BAŞKANLIK DEĞİL, BAŞKANCI SİSTEM

CHP Ümraniye, Ataşehir ve Kadıköy İlçe Başkanlıkları'nın düzenlediği ''Aylık Olağan Örgüt Toplantısı''na katılan İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş partililere seslendi. Yarkadaş, güncel ve siyasal gelişmeleri değerlendirdiği toplantılarda, "Türkiye bir yol ayrımında... Erdoğan ve arkadaşları rejimi yerle bir etmek ve yargılanamayacakları bir düzen oluşturmak istiyorlar. Başkanlık adı altında tüm yetkilerin tek bir kişiye verildiği Başkancı sistemi hakim kılmaya çalışıyorlar'' dedi.

DİKTATÖRLÜĞE YASAL KILIF ARAYIŞI

Erdoğan'ın iktidara geldiği günden itibaren yaptığı tüm icraatleri "devlet sırrı'' kapsamına aldırtacak bir yasal düzenleme arayışı içinde olduğunu belirten Yarkadaş, "En büyük korkusu bir gün yargılanmak... Bu yüzden, (Kuvvetler Uyumu) diye nitelediği bir kavramı ortaya atıyor. Yasama - Yürütme ve Yargının tek elde toplanmasını, o elinde kendisinin olmasını istiyor'' dedi.

CHP'li Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Yasama - Yürütme ve Yargı'nın uyum halinde çalışması, denetleme sisteminin ortadan kalkmasıdır. Bu da demokrasinin temel ilkelerinin katledilmesi anlamına gelir. Erdoğan, başkanlık adı altında yürütüğü çalışmada, aslında hayalini ortaya koyuyor. Demokrasinin temel ilkelerinden olan Kuvvetler Ayrılığı yerine, çağdışı kalmış bir anlayışı; Kuvvetler Birliği'ni öneriyor. Önerdiği sistem; krallıktır, monarşidir.. Halkın istek ve taleplerinin yok sayılması, sesinin boğulmasıdır.''

ERDOĞAN'IN MASASINDAKİ TASLAK

Erdoğan'ın parlamenter sisteme savaş açtığını da belirten Yarkadaş, "Kafasındaki model, başkanlık sisteminde dahi, parlamentoyu işlevsizleştirmektir. Erdoğan'ın masasında olan ve kamuoyuyla henüz paylaşmadığı taslağa göre, kendisi Başkan olursa, parlamento bir yasa çıkarmak için 184 oya ihtiyaç duyacak. Yasa çıktıktan sonra Başkana sunulacak. Başkan bu yasayı reddedip geri gönderdiğinde bir de şart koşacak. Başkan diyecek ki; (Bu yasanın geçmesini istiyorsan, parlamentoya yeniden sun ve bana 300 oy desteğiyle getir.) Erdoğan'ın Başkanlık dediği budur... Parlamentonun Başkan'ın istemediği hiçbir yasayı çıkaramaması demektir.''

DİKTAYI CİLALAMA KAMPANYASI

Erdoğan'ın Danışmanı Şeref Malkoç'a bir kitap hazırlattığını da belirten Yarkadaş, "Önümüzdeki günlerde içinde 40 soru ve 40 cevabın bulunduğu bu kitabı dağıtıp toplumsal destek arayacaklar. Çok sevdikleri Milli İrade kavramını nasıl ayaklar altına almak istediklerini süslü sözlerle anlatacaklar. Kimse bu süslü sözlere kanmasın. Erdoğan'ın kafasındaki başkanlık, diktatörlüğüne yasal kılıf arayışından başka bir şey değildir'' dedi.

'DEVLET SIRRI'NA DİKKAT!

Erdoğan'ın ''Yeni Anayasa'' tartışmaları kapsamında "Devlet Sırrı'' kavramını da dolaşıma sokacağını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının ardından sık sık ‘’devlet sırrı’’ kavramını duyuyoruz. Toplumu bu kavrama alıştırmaya çalışıyorlar... Sen terör örgütlerine silah yollayacaksın, her türlü pisliğin içinde olacaksın, ben bunun üstüne gidip hesabını sorduğumda, ‘’Efendim bu devlet sırrıdır’’ diyeceksin. Biz bunu kabul etmiyoruz. Tayyip Erdoğan, her şeyi ‘’devlet sırrı’’ kavramı içine almak ve hiçbir şekilde yargılanmak istemiyor. Demokrasi bir denge ve fren sistemidir. Birileri icraat yapacak, bir diğeri onu dengeleyecek, denetleyecek ve gerektiğinde fren yaptırtacak. Şimdi bunu ortadan kaldırmak istiyorlar.''

ERDOĞAN'A HİÇBİR ŞEY YETMİYOR

Erdoğan'ın yargıdaki işleyişin ''bu halinden bile'' memnun olmadığının altını çizen Yarkadaş, ''Önümüzdeki süreçte, yargı kurumlarını yeniden şekillendirmek ve tam anlamıyla kendilerine bağımlı bir düzen kurmak istiyorlar. Parlamentoyu da bu yüzden fesh etmek istiyorlar'' dedi.

Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizler, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası parlamentomuza sahip çıkmak zorundayız. Çünkü Mustafa Kemal’in bize miras bıraktığı parlamento, tam anlamıyla demokratik bir parlamentodur. İktidarların değişimine olanak sağlayan denge ve fren sistemini, -şimdi zayıflamış olsa da- sağlayabilen bir sistemdir. CHP’nin Başkanlık ve Anayasa konusundaki görüşü nettir. Anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya dahi gerek görmüyoruz. Tartışmak, zaman kaybıdır ve gereksizdir. Bizim çizgilerimiz bellidir. Başkanlık sistemine her koşulda karşıyız...''

AKP'DE 60 VEKİL BAŞKANLIK KARŞITI

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP içindeki tartışmalara da değindi. Yarkadaş, "AKP'de aralarında Ahmet Davutoğlu'nun da olduğu yaklaşık 60 milletvekili, başkanlık sistemini istemiyor. Erdoğan, referanduma gitmesi için gereken 330 sayısını bulamayacağını gördüğü için, hukukun arkasından dolanmaya ve yeni formüller bulmaya çalışıyor'' dedi.

'GERİLİMİ BİLEREK YÜKSELTİYOR'

Yarkadaş, Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da gerilimi bilerek yükseltiğini de sözlerine ekledi. Yarkadaş, "1 Kasım seçimlerinde izlediği politikanın tuttuğunu görünce, gerilim ve şiddeti yeniden tırmandırıyor. MHP'lilerin oylarını yanına çekebilmek için, gerilimi yükseltiyor. Ancak Türkiye'yi de ateşin içine atıyor'' dedi. Yarkadaş, hiçbir CHP'linin Güneydoğu'da yaşanan insanlık dramına gözlerini kapatamayacağını da belirtti.​

    :

    :

    :

    :

    ""60 AKP'li vekil başkanlık karşıtı"" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete