Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, olağanüstü toplanarak, AOÇ arazisi içinde Başbakanlık hizmet binası olarak yapılan tartışmalı binanın oy çokluğuyla Cumhurbaşkanlığı’na devrine karar verdi.
Büyükşehir Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı için yeni yapılan planı onayladı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın Başbakanlık’tan geri alınarak, Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmesine de karar verildi.
Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki 1. Etap’ta yapılacak tüm doğalgaz hatlarının AYKOME tarafından hesaplanan kazı ruhsat açım bedellerinin, Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması kaydıyla Başkentgaz Dağıtım AŞ ile protokol yapılması da oy birliğiyle karara bağlandı.
‘TAMAMEN BİR GASP YANİ’
Kararın ardından konuya ilişkin açıklamada bulunan Gökçek, “Bizim kendi projemiz olduğu için biz karşılıyoruz. Şu anda Başkentgaz maalesef inanılmaz şekilde bencil davranıyor. Hizmet yapma taraftarı değil. Hizmet yapmadan para toplama taraftarı.” dedi.
Kendisinin bu konuda vatandaşı sürekli uyardığını ve çeşitli davalar açıldığını dile getiren Gökçek, “Bizimle ilgili davalar açmışlardı. O açmış oldukları davaların ilkini kazandık. Bizim lojmanımıza ve bir arsamıza el koymuşlardı, onu kazandık.
Ama esas ana arsamız üzerindeki dava devam ediyor. Arsanın üzerine resmen oturdular. Tamamen bir gasp yani. Biz geri aldık ama halen ihtiyati tedbir kararını kaldırabilmiş değiliz. Aradan kaç yıl geçti, kaldıramadık. Mücadelemiz devam ediyor.” diye konuştu.
SARAY, CUMHURBAŞKANLIĞI’NA
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı’na devrine ilişkin Başkanlık yazısı da kabul edildi.
Başkanlık yazısında yer alan, “08.04.2015 tarih ve 644 sayılı kararı ile Başbakanlık’a yapılan tahsisin iptal edilerek, Yenimahalle İlçesi Orman Çiftliği 63386 ada 6 parseldeki hissenin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hizmet binası olarak kullanılmak üzere 2 yıl süreyle bedelsiz olarak 5393 Sayılı Kanun’un 75. Maddesinin (d) bendi gereğince Cumhurbaşkanlığı adına tahsis edilmesi ve bu süre içerisinde trampa (takas) yapılması hususunda karar alınması…” ifadeleri, oy çokluğuyla karara bağlandı.
‘BU KADAR BASİT’
Kararın ardından ‘tamamen hukuki bir formalite’ sözleriyle konuya açıklık getiren Gökçek, “Cumhurbaşkanlığı binası, daha önce Başbakanlık olarak yapılmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığına döndürüldü.
Cumhurbaşkanlığı’na döndüğü için daha önce Başbakanlık’a tahsis etmişken, bunu Cumhurbaşkanlığı’na çevirdik. Bu kadar basit. Medya ve bazı muhalefet liderleri ısrarla kaçak saray olduğunu söylüyorlar.
Bu, tamamıyla yalan ve iftira. Burası ruhsatlı olarak inşa edildi ve şu anda ruhsatlı olarak inşa edilmeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.
‘DAĞITMAK, BİR YERİ BİRİNE PEŞKEŞ ÇEKMEK DEMEK’
CHP’li bir belediye meclis üyesinin “Parsel parsel satıldı” eleştirileri üzerine ise Gökçek, “Burada hangi konu Belediye Meclisi iradesinin haricinde çıkmıştır?
Kaldı ki bu söylenilen konu, özellikle vakıflara ve derneklere yapılan yardımlarla ilgilidir. İlk belediye başkanı olduğum günden bu yana okul ve hastaneyle ilgili tüm istekleri, trafiği engellememek kaydıyla yerine getirelim diye teklif ediyorum. Kaç tane böyle karar var?” dedi.
“Paralel yapıya ait olan okul da buraya teklif vermiş. Biz de o planı oylamışız. Bu, onlara kalkıp da doğrudan doğruya peşkeş çekmek mi? Arsa onların, getirmişler teklif vermişler.” diyen Melih Gökçek, şunları söyledi:
“13 tane Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçen karar buldum. Çankaya ve Yenimahalle belediyelerinden de oy birliğiyle geçen kararları buldum. Bunun anlamı parsel parsel dağıtmak mı?
Dağıtmak, bir yeri birisine peşkeş çekmek demek. Biz nereyi çekmişiz?”